Cetățenii pot folosi ghidul pregătit de Greenpeace România și Zero Waste România pentru a semnala cazuri de gunoaie incinerate, care poluează aerul și pun în pericol sănătatea publică. Ghidul explică pe scurt cum poate fi raportată o incendiere către autorități, de ce nu trebuie arse deșeurile și cum poate fiecare contribui la un mediu mai curat, zi de zi.
De ce este periculoasă arderea deșeurilor?
Într-o țară care pune preț pe sănătatea publică, nu veți vedea oameni care ard deșeuri sau vegetație în gospodării sau în jurul acestora.
În timp ce sunt arse, deșeurile eliberează substanțe chimice sub forma unor compuși extrem de toxici pentru organismul uman și natură. De exemplu, plasticul ars emană, printre altele, dioxine: unele dintre cele mai periculoase substanțe generate de om prin activități precum arderea deșeurilor din PVC. Potrivit studiilor de specialitate, cauzează cancer, probleme de imunitate și reproductive, dar și alte afecțiuni. Nu au gust sau miros, iar marea problemă este că sunt bioacumulative, așa că sunt stocate în organism pe termen foarte lung, după ce intră în corp prin inhalare/ingestie directă, sau prin consumul de carne, lapte, ouă de la animale contaminate. Odată intrate în organism, pot rămâne și genera consecințe timp de decenii – femeile le transmit copiilor, care se pot naște cu diverse afecțiuni fizice sau mentale.
Majoritatea deșeurilor din lumea modernă conțin substanțe care devin extrem de toxice prin ardere.
Nici arderea vegetației nu este lipsită de consecințe asupra sănătății oamenilor și mediului.
Ce spune legea?
Atât oamenii și companiile, cât și autoritățile publice, precum primăriile pot fi amendate pentru încălcarea regulilor când vine vorba de deșeuri.
Incendierea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit legii 211/2011 – principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare
În cazul în care sunt arse deșeuri periculoase, fapta se poate încadra la infracțiune și pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani, potrivit legii nr. 211, art. 63 – inclusiv pentru persoane fizice.
Ce puteți face în caz de urgență, adică atunci când sunteți martor la incendierea deșeurilor?
În teorie, orice foc în aer liber/ ardere necontrolată, fie că este arsă vegetație uscată (deșeu de tip compostabil), fie că sunt arse deșeuri, poate fi reclamat autorităților, fiindcă reprezintă o activitate ilegală, după cum am descris mai sus.
Fiindcă orice foc prezintă riscul de a se extinde, când vedeți sau suspectați că ard deșeuri, pașii sunt:
- Părăsiți cât mai curând perimetrul în care ajunge fumul. Dacă aveți posibilitatea și nu presupune riscuri, faceți o poză pentru a surprinde situația.
- Sunați la 112 și spuneți că doriți să reclamați un caz de poluare generat de ceea ce pare a fi un incendiu de deșeuri. Potrivit Gărzii de Mediu, echipele acestora de permanență (din afara orelor de program) pot fi sesizate prin dispeceratul 112. Tot prin 112 sunt sesizate și echipajele de pompieri care trebuie să stingă focul.
- O alternativă la apelarea 112 este să sunați la poliția locală și să explicați cazul. Aceștia vă pot direcționa la 112 și ISU (pompieri), sau pot alege să trimită un echipaj, în funcție de evaluarea situației. Dacă nu reacționează prompt, puteți invoca că este încălcată legea 211/2011, iar poliția are responsabilitatea de a investiga. Dacă tot nu reacționează, apelați 112.
- Raportați la Garda de Mediu – aceștia nu au competențe pentru a stinge focul, dar pot evalua impactul de mediu și aplica amenzi. Puteți depune sesizarea online pe modelul afișat în ghid.
- Raportați la Primărie, dacă incidentul s-a petrecut pe raza unei primării, fiindcă autoritățile locale au prin lege obligația de a combate poluarea. Puteți folosi modelul de cerere de la pct. 4
În ceea ce privește sesizările scrise, țineți cont că:
- Termenul în care autoritățile sunt obligate să comunice răspunsul la o sesizare este de 30 de zile de la data înregistrării. Excepții: în situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o informare și o cercetare mai amănunțită, termenul se poate prelungi cu cel mult 15 zile, cu notificarea prealabilă a petentului, potrivit art. 9 al OUG 27/2002
- Dacă nu ați primit numărul de înregistrare, recomandabil este să reveniți telefonic la autoritatea sesizată pentru a verifica dacă petiția dumneavoastră a ajuns în atenția acesteia, până în momentul în care vi se poate comunica un număr de înregistrare.
- Țineți cont de faptul că petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiționarului nu se iau în considerare și se clasează, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 27/2002 privind activitatea de soluționare a petițiilor. Furnizați numele, adresa fizică (județ, localitate, stradă) și/sau adresa de e-mail, numărul de telefon la care puteți fi contactat.
Să nu uităm că toate aceste deșeuri există și pentru că noi, oamenii, le producem.
Zilnic, puteți contribui pentru un mediu mai curat dacă:
- Refuzați produse de plastic de unică folosință, bunuri și produse toxice, care nu pot fi reparate, compostate sau reciclate.
- Reduceți cantitatea de bunuri și produse pe care o cumprărați sau dețineți. Închiriați, donați, schimbați sau vindeți bunuri și produse funcționale de care nu mai aveți nevoie.
- Cumpărați responsabil produse și bunuri locale, durabile, nontoxice, reparabile, recondiționate, compostabile, reciclabile. Prioritizați produsele la vrac și ambalajele reutilizabile.
- Reparați și reutilizați produse și bunuri de orice fel. Căutați în special atelierele mici de reparații din orașul vostru.
- Separați și compostați resturile alimentare a căror recurență nu o puteți evita. Separați uleiul alimentar uzat și duceți-l la centrele de colectare.
- Separați pe categorii (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă) ambalajele pe care nu le puteți evita și produsele care nu pot fi reparate și refolosite. Acestea sunt resurse valoroase pentru industria reciclării.
- Identificați produsele care nu pot fi reparate, refolosite, compostate sau reciclate. Contactați companiile producătoare și solicitați-le reproiectarea acestora.
- Contactați-vă primarul și solicitați implementarea programului „Zero Deșeuri pentru Orașe”.
Discuţie
Legea e proasta. se refera doar la arderea in aer liber. Problema mare in oras (Oradea) este ca unii fac foc in sobe cu plasticuri si miroase intepator prin mijlocul orasului.
Mai exact este o firma care face mobila si arde pe un cos inald de metal de vreo 6 metri nu stiu ce dracu de miroase uneori insuportabil pe strada Mihail Kogalniceanu , vis a vis de Restaurantul Old Mill.
Buna ziua . Daca oamenii din sat arunca diverse gunoaie ce lege seaplicasi ART , aliniat , litrera. Va rog mult
Un fum dens,înțepător și urât mirositor inundă orașul Brad aproape în fiecare seară.Nu poți să deschizi un geam să aerisești,nu îți vine să ieși afară că te împuti și disconfortul este foarte mare.De vreo 5 ani ,cred,este situația asta foarte deranjantă.A fost cineva care a sunat la Garda de Mediu care nu a răspuns ,apoi a sunat la 112 iar cei de-acolo i-au dat de înțeles că dacă are mașină să meargă să investigheze el ce-i cu fumul.Care autorități să facă ce trebuie că văd că nimic nu se mișcă normal.
Da de pe ce planetă sunteți dumneavoastră?Eu am 20 de ani de când fac sesizări la Garda de Mediu,pt foc de cauciucuri,care ard toată vara și iarna la vecin,apele menajere și wc,care sunt golite zi de zi pe propietatea mea,și nimeni nu poate rezolva problema.Ce acum se poate rezolva,a ajuns mirosul până la dumneavoastră?!.Nu mă mai interesează,poate să ardă tot globul din partea mea,cum a ars inima in mine așteptând,așteptând salvare pt mine copilul meu,și restul familiei,când ne sufocam de fumul vecinului de la centrală,și cauciucuri pe care le arde să nu-i înghețe solariile.Mii de sesizări verbale și scrise am făcut,nici azi nu sa rezolvat nimic,deoarece cei care trebuie sa ia masuri din Primărie se au măna în mâna cu ei,fac chermeze împreună,au avut și au și pensii de handicapați închipuiți,diplome de liceu făra liceu,permis auto fara sa participe doar cu bani.Daca un simplu țaranoi,are asemenea influențe,gândițivă la toată țara.Vreyi să vă dăm noi mură în gură și nici așa nu faceți nimic,adică să facem munca voastră,să adunăm dovezi ,că să ne liviți tot pe noi cu ele în cap,dacă vecinul(acuzatul) va cumpară cu o cafeluța,o conopidă,câteva roși,niște euroi Las-o baltă,ieșiți pe teren și făce-ți-va treabă voi,cu dovezile voastre că a noastre oricum nu sunt credibile!Țara asta nu mai are nici o sansă oricum,hoți și corupți sunt viitorul ei!. Vecinul și-a pus un butoi de tabla și arde in el de toate zi lumină, m-ai cu seamă preturi,folie încalțaminte,haine,are solarii,așa că arde folie,flisa,etc,Doar nu ați spus că în butoi nu este voie sa ardă gunoie,nu?!. Sunteți varză,se vede că nu aveți habar,de ce se întâmpla și cum judecă oameni în țara asta și pe pământ in general.Voi va gândiți doar la prosti aia care cum ai pocnit din bici stau drepți,pe cei în care dai cu bâta și nu se mișca din loc, îi uitați mereu. Halal de voi!..Bravo!..
Este primăvară și încep tăierile la pomii. În urma tăierilor de primăvară rezultă o cantitate destul de mare de crengi. Poate spune cineva, cum se neutralizează aceste crengi , unde se pot depozita unde se pot transporta ,dacă nu vor fi arse luîndu-se toate măsurile împoptriva incendiilor ?
Ce intrebare, se pot mesteca pana la toamna
Niste dobi toci cu legile lor. Si eu fac cate o basculanta de balarii si crăci, unde sa le duc??? Bine ca traim in Ro si nu se aplica toate prostiile.
Voi nu sinteti instare sa adunati gunoiul la orase dar la tara sa luati toate frunzele si resturi de crangi Faceti gropi de gunoaie stati de sortare nu legi aiurite
Pentru arderea in soba cosul inalt nu face mai nimic (împrăștie funinginea pe o raza mai mare). Soluția tehnica este CICLONUL cu colector de negru de fum și nu iese nimic. Erau folosite in agricultura la separarea pulberilor fine.
Unde pot face o reclamație privind poluarea aerului.
Alo! Mai mult rau facem depozitandu-le in oceane! Deja daca facem referire la tarile 'civilizate' unde nu vezi gunoi ca arde si nici pe strada, stim unde-l 'ingroapa'. Cand se strofoaca sa se arunce unu pe altu pe luna si dincolo de ea, Cand il invata pe calculator sa-i invete sa cante la pian, Cand ne invata cum sa ne stergem mucii pe care-i stim sterge de milenii ...sigur s-ar gasi cateva sute de metode si sa operam reactii chimice nepoluante pentru a anihila deseuri care din punct de vedere moral sunt, cel putin SI daca nu DOAR, responsabilitatea celor ce produc, nu [numai] a celor ce consuma. De unde si pana unde legi despre cum sa ingrijim gunoiul in loc sa il ia administratiile si sa il inghita impreuna cu mancaii lor din cardasie, cu care mananca lumea ca pe paine? Ecologismul nu vine din modernism, ecologismul a fost omorat cu modernismul, nu va mai fandositi ca nu o sa faceti nimic decat furati si voi unde vi se pare ca vi se cuvine. Vorbim deci rahat pe bat, stimata doamna green piss,
Bună ziua fiți amabil să-mi spuneți dacă stai la casa afara sunt peste 37 de grade ai voie sa faci foc in centrala cu resturi de tocuri de uși adunate de la ghena am un vecin care cred ca e bolnav mintal.
in zona moieciu este un obicei prost de a incinera tot, pentru ca au pus u. pret de 1ron pe kg de gunoi, mai mult, se deverseaza in raul turcu materiale fecale inclusiv de la operatori de turism gen cheile gradistei, oamenii beau apa de sus din munte unde isi tin si vacile si oile implicit continutul de amoniu este foarte ridicat , imi pare rau ca suntem niste animale cu un nivel de inteligenta foarte scazut, imi pare rau ca verii ca sa isi tina pamanturile se casatoresc in lod legal , imi pare rau ca aveti un ong-corporatie care nu face altceva decat sa dea sfaturi expirate si lipsite de actiune, suntem o rusine, sunteti o rusine