Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, cel care conduce realizarea și implementarea Pactului Verde European (Green Deal) și a directivelor care vor asigura neutralitate climatică pentru anul 2050, a deschis ediția de anul acesta a ZF Power Summit (23-24 februarie 2021).

În condițiile în care tranziția energetică nu este numai despre energie, ci despre economii în ansamblu, dezbaterile au analizat impactul acestei transformări asupra UE, dar mai ales asupra statelor încă dependente de producția de combustibili fosili, cum este și România.

Redăm mai jos un fragment din declarația oficialului european.

Ca nepot al unor mineri, trebuie să fiu brutal de onest. Cărbunele nu are viitor. De ce are probleme industria cărbunelui în toată Europa? Din motive pur economice. Pentru că nu mai este cerere pentru cărbune, se scufundă. Miliarde și miliarde de subvenții acordate acestei industrii. Miliarde care ar putea fi folosite mai bine pentru crearea unui viitor pentru oamenii care acum activează în industria cărbunelui. Și apoi nici măcar nu mai spun despre emisiile de CO2 asociate cărbunelui. Nici măcar nu mai spun despre asta. Dacă adaugăm și asta la situația economică deja foarte dificilă. Trebuie să fim onești și să admitem că nu există viitor pentru cărbune. Dar există viitor pentru oamenii care lucrează acum în industria cărbunelui. Și asta ar trebui să fie foarte clar. Trebuie să mobilizăm mecanismul de tranziție justă. Pentru a ne asigura că ajutăm comunitățile miniere să-și găsească locul. Într-un mediu nou, cu posibilități noi. Și sper că România va avea curând un plan pentru eliminarea cărbunelui. Și de ce e nevoie pentru a-l implementa. Și vă asigur că noi, Comisia Europeană, vom fi alături de România pentru ca planul să fie pus în aplicare.

URMĂREȘTE VIDEO