După 30 de ani în derivă pentru întreaga industrie carboniferă din România, cu zeci de mii de locuri de muncă pierdute, diminuarea semnificativă a capacităților de producție și discursuri populiste de la oameni politici din toate zonele, 2021 e un an critic, în mod particular pentru Complexul Energetic Oltenia și întregul județ Gorj.  

Compania, cândva mândria țării pentru că asigura o parte importantă din necesarul energetic național, este acum în atenția Comisiei Europene pentru ajutorul de stat în valoare de peste 1 miliard de euro, solicitat de oficialii români din cadrul Ministerului Energiei și CEO în baza unui plan de decarbonare și restructurare eronat. Acest plan nu se aliniază cu obiectivele europene de diminuare a poluării și tranziție către producția de energie din surse regenerabile, fapt semnalat inclusiv de către Greenpeace

Miza socială e imensă: supraviețuirea a nu mai puțin de 36.000 de oameni și familiile lor, care au un loc de muncă direct sau indirect legat de activitatea companiei. Viitorul acestor oameni depinde de aprobarea și implementarea cu succes la CEO a unui plan viabil, realist, reformator, care să protejeze angajații,  și care, totodată, să stimuleze dezvoltarea economică a regiunii producând energie curată. 

Alături de Planul Național de Redresare și Reziliență și fondurile pentru tranziție justă pentru care pot aplica toate zonele axate pe producerea de energie, acordarea acestui ajutor de peste 1 miliard de euro poate avea un rol determinant în viitorul și dezvoltarea întregului județ. Este o șansă imensă pentru Gorj și Complexul Energetic Oltenia de a se așeza pe un drum nou, de a diversifica opțiunile economice extrem de reduse asociate regiunilor monoindustriale și de a valorifica întreg potențialul zonei, pentru a crește nivelul de trai al locuitorilor. 

Am fost în Târgu Jiu și Rovinari pentru a descoperi cum se văd lucrurile la fața locului, dacă oamenii percep declinul cărbunelui și cum îi afectează, dacă sunt conștienți de oportunitățile de finanțare existente pentru a trece la energie verde. Am vorbit despre posibile soluții pentru ca tinerii să rămână în județ și zona să prospere. Am ascultat povești autentice, am întâlnit mult bun simț și deschidere, realism și optimism deopotrivă, în general o bună cunoaștere și înțelegere a situației, voci inteligente, viziune și înțelepciune demne de urmașii lui Brâncuși. De-ar fi însă și voință politică. 

A rezultat un material destul de amplu și colorat ca diversitate de opinii. L-am împărțit în 4 episoade, pe care le puteți viziona mai jos. Ne-am bucura să construim un dialog, așa că vă încurajăm să ne lăsați în comentarii opiniile voastre și orice întrebări aveți despre subiect.

TRAILER

Episodul 1 – Complexul Energetic Oltenia, prezent și viitor

Episodul 2 – Prezentul

Episodul 3 – Tinerii

Episodul 4 – Viitorul

Dacă vrei să rămâi la curent cu noutățile din campania de Climă & Energie, te poți abona la newsletter-ul nostru aici.