Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.” În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului e demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă. Măsurile de siguranță sunt ignorate, iar uraniul din reactor se supraîncălzește și se topește prin bariera protectoare.
În lipsa unor date inițiale concludente, este dificil de stabilit cu exactitate numărul de victime. Conform unei cercetări efectuate de Greenpeace, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100.000. Și pentru că, în prezent, mai există oameni care trăiesc în zonele contaminate și care sunt expuși în continuare la radiații, acest număr va continua să crească.
Câteva lucruri pe care poate că nu le știai despre Cernobîl
- Aproximativ cinci milioane de persoane din Ucraine, Belarus și Rusia trăiesc și azi în zone recunoscute la nivel oficial drept contaminate. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, efectele dezastrului nuclear de la Cernobîl pot duce la încă 9.000 de decese. Zece reactoare de același tip ca cel folosit în 1986 sunt operaționale și azi în Rusia, din Leningrad la Smolensk la Kursk. Oamenii care trăiesc în aceste zone sunt expuși constant la doze ridicate de radiații, conform unei cercetări realizate de Greenpeace în colaborare cu oameni de știință din Ucraina.
- Cantitatea de radiații eliberată este de cel puțin 100 de ori mai puternică decât cea eliberată de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima.
- Ploi radioactive au fost înregistrate până și în Irlanda. Ucraina, Belarus și Rusia au fost țările cele mai afectate, înregistrând 63% din cantitatea totală de radiații emisă la Cernobîl.
- Animalele care trăiesc în zona de excludere din jurul Cernobîlului manifestă o rată a mortalității mai mare, un număr crescut de mutații genetice și o rată de înmulțire scăzută.
- Ai putea crede că celelalte reactoare de la Cernobîl au fost oprite imediat, dar 3 dintre ele au fost repornite și folosite pentru o perioadă de încă 13 ani!
- Pădurea din apropiere a fost numită „pădurea roșie” deoarece radiațiile i-au dat o nuanță puternic roșcată, lăsând doar moarte în urma lor.
- Prîpeat este un oraș foarte contaminat și va rămâne abandonat deoarece plutoniul are nevoie de mai mult de 24 000 de ani pentru a-și reduce doar jumătate din intensitate.
- Radiațiile au fost atât de puternice încât ochii pompierului Vladimir Pravik și-au schimbat culoarea din căprui în albastru.
- Suedia a fost prima țară care a informat lumea întreagă despre dezastru în timp ce guvernul ucrainean a decis, la început, să țină secretă știrea despre explozie.
- În zonele contaminate, Cernobîlul afectează fiecare aspect din viețile oamenilor, radiația aflându-se în mâncarea lor, în laptele și în apa pe care le consumă, în școli, parcuri și terenuri de joacă pentru copii și în lemnul folosit pentru încălzire.
35 de ani mai târziu
Dezastrul de la Cernobîl nu a rămas în trecut. Efectele lui continuă să fie resimțite, iar acum, în toiul crizei climatice, pericolul nu face decât să se amplifice. Între timp, autoritățile nu sunt nici acum pregătite să facă față provocărilor. Măsurile de dezactivare a zonelor contaminate fie nu există, fie – acolo unde există tehnologiile necesare – nu sunt corelate cu suficiente resurse pentru a fi implementate. Mai mult, industria nucleară și guvernele susținătoare din Ucraina, Rusia și Belarus vor să cheltuiască miliarde pe alte proiecte nucleare, ignorându-și responsabilitatea față de supraviețuitorii de la Cernobîl și ascunzând realitățile zilnice cu care se confruntă acum localnicii.
Ce trebuie să se întâmple?
Energia nucleară nu are ce să caute într-un viitor stabil, curat și sustenabil. E greu de imaginat orice alt domeniu al activității umane unde o greșeală să poată să ducă la consecințe atât de grave, de lungă durată. Prețul toxic al energiei nucleare nu este plătit nici de guverne, nici de companii, ci de oamenii obișnuiți, care își riscă sănătatea și viața generații la rând.
Era energiei nucleare s-a terminat. E timpul pentru una nouă, cea a energiei curate, regenerabile!
Sectorul energiei nucleare distrage atenția publică de la soluțiile energetice sustenabile de care avem nevoie. Guvernele și companiile din întreaga lume trebuie să oprească construirea oricăror noi facilități nucleare, să oprească funcționarea celor existente și să prioritizeze investiții în surse de energie curate, regenerabile, de viitor.
Înscrie-te la newsletter-ul nostru, rămâi la curent cu tot ceea ce facem în campania de Climă și Energie și află cum poți să te implici, alături de comunitatea noastră, pentru un viitor verde.
Discuţie
Stiti ca se mai fac niste reactoare la Cernavoda?
Aia care regretu comunismu,ar trebui sa citeasca astaasta
nu
Tare rău
Avioanele produce cea mai mare poluare
aceste informații au fost de mare ajutor care duce la: sa știu mai multe despre "Dezastrul de la Cernobîl" și asta mi-a îndeplinit cerințele efectiv, zici ca știa ce am chef sa citesc!!!
aceste informații au fost de mare ajutor care duce la: sa știu mai multe despre "Dezastrul de la Cernobîl" și asta mi-a îndeplinit cerințele efectiv, zici ca știa ce am chef sa citesc!!!