Prima săptămână din noiembrie este una nucleară.

Președinte României, Klaus Iohannis, a anunțat la evenimentul climatic COP26 Glasgow că „România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028”. 

Cosmin Ghiță – CEO Nuclearelectrica și John L. Hopkins – CEO NuScale Power au semnat deja Acordul de Cooperare pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.

Iar Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, anunță că „România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică.”

Greenpeace a criticat proiectul și se opune dezvoltării de noi capacități de producție a energiei din surse nucleare. Acestea prezintă un risc inacceptabil pentru mediu şi omenire și înseamnă costuri financiare foarte mari, încă nedezvăluite de autorități.

Principalele motive împotriva energiei nucleare:

• Energia nucleară reprezintă o diversiune costisitoare de la dezvoltarea și implementarea la scară largă a energiei regenerabile, a eficienței energetice și a sistemelor energetice descentralizate, accesibile, necesare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon

• Avem alternative reale, mai sigure, mai rapide și mai ieftine pentru a reduce emisiile de carbon, utilizând energie regenerabilă și măsuri de eficiență energetică

• Nu există o soluție dovedită pentru tratarea deșeurilor radioactive

• Extinderea energiei nucleare la nivel internațional ar crește considerabil riscurile asociate terorismului și proliferării armelor nucleare

• Centralele nucleare nu pot fi construite la timp pentru a combate criza climatică, înghit bugete enorme și au costuri în continua creștere, deci sunt ineficiente și ca soluție pentru criza climatică, nu numai pentru cea energetică.

Around 20 activists protest at the main entrance of the Engie headquarters to ask the application of the “polluter pays” principle. Engie, a French multinational electric utility company, must pay for all the radioactive waste it produced, instead of trying to push this bill towards the taxpayer.


Moștenirea toxică a deceniilor de funcționare a reactoarelor nucleare și toate deșeurile care continuă să fie produse, rămân un element central în orice dezbatere privind viitorul energie nucleare, inclusiv în decizii privind eliminarea treptată a reactoarelor nucleare. Pentru fiecare an de funcționare a reactoarelor, deșeurile nucleare din întreaga lume vor continua să fie generate fără un loc permanent și sigur de depozitare. 


Greenpeace a cerut unora dintre cei mai importanți experți mondiali în domeniul deșeurilor nucleare să elaboreze o imagine de ansamblu asupra stării actuale a deșeurilor nucleare din întreaga lume. Fără excepție, toate țările analizate nu au o soluție durabilă și sigură pentru gestionarea volumelor mari de deșeuri nucleare. Aceste deșeuri includ combustibil uzat, puternic radioactiv, descărcat din reactorul nuclear, pentru care până în prezent toate eforturile de a găsi opțiuni de eliminare permanentă și sigură au eșuat.

Pe langa aspecte ce țin de protecția mediului, energia nucleară este foarte scumpă și are costuri în continuă creștere. În ultimii cinci ani, costul nivelat al energiei nucleare a crescut cu peste 50%, în timp ce sursele regenerabile au devenit acum cel mai ieftin tip de generare de energie. Ceea ce este remarcabil în legătură cu aceste tendințe este costul tehnologiilor ce folosesc surse regenerabile de energie, care continuă să scadă datorită îmbunătățirilor succesive de fabricare și instalare, în timp ce energia nucleară, în ciuda a peste jumătate de secol de experiență industrială, continuă să înregistreze costuri în creștere. Conform raportului privind Situația Industriei Nucleare în 2020, costul nivelat al energiei din energia nucleară a crescut de la aproximativ 117 USD/MWh în 2015 la 155 USD până în 2019. În comparație, costul nivelat al energiei solare și eoliene a scăzut între 2015 și 2019, ajungând la 40 USD/MWh și respectiv 41 USD/MWh. 

Ȋn ciuda a ceea ce ne spune lobby-ul industriei nucleare, construirea unui număr mare de centrale nucleare pentru a reduce semnificativ gazele cu efect de seră va costa extrem de mult și va crea o cantitate mare de deşeuri radioactive, extrem de dăunătoare, pentru care nu există o soluție permanentă și sigură.

Aerial view of a 1500 square meter ‘No Nuclear!’ banner created by activists with yellow parasols at Venice Lido in Italy. Greenpeace is protesting against the plans of the Italian prime minister Silvio Berlusconi to build a new nuclear power plant at the Upper Adria, next to the most popular Italian tourist beaches. As part of the protest Greenpeace hands over a petition to the Venetian governor Luca Zaia asking him to declare a “nuclear free Veneto zone”.

Ne amintim cu îngrijorare că, în urmă cu 35 de ani, industria a fost blocată de cel mai grav accident nuclear din lume, accidentul de la Cernobîl. Un accident care a emis un val de radioactivitate de neoprit și mortal, care a străbătut lumea și ale cărui efecte pot fi măsurate și astăzi; un accident care ar putea fi repetat de oricare dintre cele 400 de reactoare nucleare din lume. Argumentul că tehnologia a evoluat între timp nu este acceptabil, mai ales când vorbim despre o tehnologie neautorizată în U.E. și netestată nicăieri în lume. 

Energia nucleară nu a devenit brusc mai sigură sau mai curată. Moștenirea deșeurilor nucleare rămâne nerezolvată. Cu toate acestea, industria nucleară folosește schimbările climatice ca pe o scuză pentru a salva și chiar pentru a-și extinde afacerile aflate în dificultate. Industria are o istorie de promisiuni încălcate și minciuni. Minciuni îmbrăcate în greenwashing cu pretenția de a fi soluția la schimbările climatice.