Nu-i așa că iarna aceasta și pe tine te-a surprins factura la electricitate sau încălzire?

Dacă nu știai, industria energetică este și unul dintre cei mai mari poluatori. Așa că de ce să continuăm să facem lucrurile în același mod toxic, în loc să lăsăm în urmă combustibilii fosili și să ne îndreptăm cu pași repezi către energia verde, regenerabilă? 

Putem lua exemplu de la prosumatori. Ce sunt aceștia? Sigur am mai vorbit despre asta, dar să recapitulăm.

Prosumator = producător și consumator (în același timp) de energie din surse regenerabile (soare și vânt).

Scurt istoric al prosumatorilor în România

Prosumatorii pot fi parte a unei transformări societale. Ei își reduc facturile la energie, contribuind în același timp la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

În prezent, există în jur de 10.000 de oameni care au fost ajutați prin programul „Casa Verde” să devină prosumatori. Mai sunt, desigur, și cei care și-au montat din fonduri proprii instalații fotovoltaice. Pe fondul scumpirilor galopante din ultimul an, o investiție într-un sistem fotovoltaic devine din ce în ce mai atrăgătoare.

Statul ar trebui să susțină aceste demersuri. Programul Administrației Fondului de Mediu (AFM) s-a mișcat extrem de încet, după trei ani de la lansare nu a avut impactul anunțat. Și deși autoritățile pot accesa fonduri europene, ele nu reușesc să gestioneze acești bani într-un mod corespunzător, iar banii nu ajung – sub formă de proiecte implementate – la cetățeni.

Compensarea cantitativă integrală este și ea în dezbatere în Parlament, însă nu știm încă cum vor decurge lucrurile în această privință. Un singur lucru îl știm: că nu putem schimba lucrurile decât dacă ne coalizăm. 

Ce face Greenpeace pentru a debloca situația?

Greenpeace presează autoritățile, în ultimii 4-5 ani, să schimbe legislația dedicată prosumatorilor și să sprijine financiar cetățenii interesați să devină prosumatori. Iar munca noastră a avut un efect, cadrul legislativ s-a îmbunătățit în ultimii ani, însă mai sunt multe lucruri de făcut. 

De aceea, am hotărât anul acesta să mergem la nivel local și să facem o analiză a potențialului fotovoltaic al clădirilor administrate de primăriile orașelor mari din România. În luna februarie am trimis o solicitare către 21 de orașe pentru a primi datele necesare. 

În maxim 30 de zile, autoritățile ar fi trebuit să ne trimită un răspunsurile. Nu toate primăriile au reacționat la apelul nostru, însă vom continua chiar și așa să înaintăm cu datele primite până acum, pentru a demonstra cât de utilă poate fi o investiție în fotovoltaice, la nivel local. 

Prin intermediul energiei produse de sistemele fotovoltaice instalate pe acoperișuri, administrațiile locale pot face economii mari la bugetul local și pot ajuta la reducerea sărăciei energetice a comunităților. De exemplu, din banii economisiți pe facturile la electricitate, primăriile pot oferi o masă caldă copiilor vulnerabili. Primăriile pot accesa fonduri europene pentru a monta aceste sisteme fotovoltaice pentru un viitor mai verde, mai puțin poluat și un trai mai bun.

Dacă schimbăm modul în care producem și consumăm energie, putem descoperi soluții ale unor probleme globale, precum schimbările climatice, ori sărăcia energetică.