De fiecare dată când deschidem discuția despre independență energetică, majoritatea oamenilor presupun că ne referim strict la concesii din partea lor, la frig, lipsa electricității, întuneric. 

A scădea consumul nu presupune să ne fie frig, să trăim în peșteri sau să nu profităm de mașinile de spălat moderne. E clar că de-a lungul timpului am dezvoltat noi tehnologii care ne oferă un nivel ridicat de confort, economisesc mult timp și ne îmbunătățesc viața. Trăim o perioadă în care avem cea mai lungă speranță de viață de la începutul istoriei umanității, dar în același timp există și o discrepanță foarte mare între cei care au acces la aceste beneficii și cei care trăiesc în sărăcie. 

Crizele cu care ne confruntăm în această perioadă sunt multiple, interconectate și ne adâncesc în aceste diferențe de calitate a vieții: războiul din Ucraina, criza sanitară, criza climatică și de mediu, criza energetică, criza economică. Toate acestea dictează modul în care acționăm și ne dezvoltăm, având un cuvânt greu de spus în felul în care ne decidem viitorul. 

Vrem să nu mai depindem de combustibilii fosili rusești sau din alte părți, vrem să nu suferim iernile, vrem să nu renunțăm la viață așa cum o cunoaștem. Toate aceste lucruri sunt posibile, avem soluții! Unele soluții se referă la eficiența energetică și modul în care putem împărți mai bine resursele existente, altele se referă la inovații, iar o parte la decreștere. Ce trebuie să înțelegem este că un sistem economic bazat pe creștere infinită nu e viabil pe o planetă cu resurse finite, iar distrugerile pe care le-am provocat deja sunt se întorc împotriva umanității.

Inspirați de studiul EPG: Opțiunile României pentru eliminarea dependenței de importuri de gaze naturale din Federația Rusă, unde au fost modelate perspectivele pentru 2023, 2030 și 2050, am făcut o listă cu soluțiile care ne pot ajuta să depășim dependența de combustibili fosili pe termen scurt, mediu și lung.

Nu există soluții perfecte la probleme complicate, însă, dacă am aplica măcar o parte din soluțiile propuse de mai sus, am fi mai bine ca societate, natura ar avea mai puțin de suferit, iar noi ne-am recăpăta o parte din independența de care este evident că avem nevoie într-un deceniu marcat de atâtea vulnerabilități. 

Dacă vrei să rămâi la curent cu noutățile din campania de Climă & Energie și vrei să afli despre și mai multe soluții privind eficiența și independența energetică, te poți abona la newsletter-ul nostru aici.