București, 24 mai 2022Atacurile Rusiei asupra Ucrainei s-ar opri „într-o lună sau două” dacă aliații occidentali ar înceta să cumpere petrol și gaze rusești, a declarat fostul consilier economic șef al lui Putin, dr. Andrei Illarionov. Ungaria este una dintre ţările care se opun unui veto pentru achiziţia de petrol rusesc, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care îl pregăteşte Comisia Europeană pentru Rusia. Greenpeace a transmis așadar un mesaj șefului guvernului de la Budapesta, Viktor Orbán, direct în fața Ambasadei din București, prin mesajele de pe pancarte: Elég a véres olajból!, Orbán, stop the bloody oil (Ajunge cu petrolul sângeros!) și Orbán, STOP petrol ACUM!. Mesajul este transmis de activiștii de mediu Greenpeace în mai multe țări din Europa.

Protest Greenpeace la Ambasada Ungariei, Orbán, STOP petrol ACUM!/ foto: Greenpeace

Prim ministrul maghiar, Viktor Orbán, împiedică acțiunea comună a UE împotriva agresiunii Rusiei, argumentând că ar presupune un cost ridicat pentru economia țării. Greenpeace cere guvernului maghiar să-și dedice toate resursele pentru a reduce consumul de petrol fără să blocheze o acțiune de grup, europeană, care ar putea aduce pacea în viitorul apropiat. 

Guvernul Ungariei se opune ferm embargoului, refuzând să facă orice efort pentru a-și reduce dependența de petrolul rusesc și delimitându-se de celelalte țări ale Uniunii Europene care consideră că un embargo asupra petrolului rusesc poate opri mai repede războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Renunțarea la petrolul rusesc este singura opțiune viabilă și absolut necesară, atât pentru a înceta războiul, cât și pentru a proteja clima și mediul înconjurător. Chiar dacă alegerile au fost câștigate și cu promisiunea lui Orbán că prețurile la energie vor rămâne mici, alinierea cu politicile europene privind investițiile în energie verde și nu în combustibili fosili care alimentează atât criza climatică, cât și războiul, este absolut necesară.

Protest Greenpeace la Ambasada Ungariei, Orbán, STOP petrol ACUM!/ foto: Greenpeace

În timp ce majoritatea statelor membre sunt gata să împartă povara reducerii agresiunii ruse, guvernul maghiar cere sute de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a-și dezvolta infrastructura petrolieră care distruge clima, prin rafinăria Százhalombatta și conducta de petrol Adriatică. Cu toate acestea, fundalul revendicării nu este protecția poporului maghiar, ci protecția profitului companiei petroliere MOL, care obține un profit generos prin importurile de petrol rusesc ieftin. 

Protest Greenpeace la Ambasada Ungariei, Orbán, STOP petrol ACUM!/ foto: Greenpeace

Potrivit ultimei analize Greenpeace, prin transformarea transporturilor, Uniunea Europeană și-ar putea reduce consumul anual de petrol cu ​​aproximativ 40 de milioane de tone în doar câteva luni. Această sumă înseamnă 28% din importurile de petrol rusesc, în același timp reducând drastic emisiile de gaze cu efect de seră. „Să renunțăm la combustibilii fosili rusești este o problemă de timp, însă cu cât guvernele noastre iau decizia de a tăia răul de la rădăcină mai repede, cu atât salvăm mai multe vieți și începem să construim un viitor verde, independent și curat pentru noi și generațiile viitoare. “ – Laura Bonciu, Digital Creative & Communications Officer

Pentru mai multe informații:

Vlad Cătună, coordonator Campanie Climă și Energie — 0754-029-180 — [email protected]

Laura Bonciu, digital creative & communications officer Greenpeace România—  0766-368-298 — [email protected]