Comunitățile de energie un ghid practic pentru a aduce energia în mâinile cetățenilor este conceput de trei organizații (Friends of the Earth, REScoop, Energy Cities) care colaborează în cadrul Coaliției Europene pentru comunitățile de energie

Noi, cei de la Greenpeace Romania, am fost extrem de încântați de informațiile pe care le-am găsit în acest ghid (întreaga echipă a campaniei Climă&Energie citindu-l în limba engleză încă din luna ianuarie), de aceea l-am tradus în română pentru a fi de folos curioșilor, comunităților care vor să își producă singure energia, asociațiilor sau chiar autorităților.

Ghidul cuprinde informații ușor de înțeles despre:

  • Diferitele forme de organizare ale unei comunități de energie
  • Cum formezi o echipă și cum sensibilizezi comunitatea
  • Cum alegi activitatea potrivită pentru comunitatea ta
  • Tipurile de energie regenerabilă către care te poți îndrepta
  • Primii pași ai proiectului, de la studii de fezabilitate la obținerea finanțării

Pe parcursul lecturii vei descoperi sfaturi, link-uri utile și multe alte resurse care pot ajuta comunitățile să își obțină independența energetică și să lupte în mod direct împotriva schimbărilor climatice.

Vei afla astfel că este posibil ca prin comunitățile de energie să creem cu toții un sistem energetic nou, echitabil, 100% regenerabil, deținut de oameni și care să nu compromită bunăstarea generațiilor viitoare.

Avem nevoie de un sistem energetic complet diferit, care să confere autonomie energetică oamenilor. Scopul comun al tuturor locuitorilor planetei trebuie să fie oprirea arderii combustibililor fosili. Trebuie să ne folosim de toate uneltele pe care le avem la îndemână pentru a atinge acest țel.  

Acesta este un ghid care oferă instrumentele necesare pentru a acționa. A sosit momentul să iei măsuri practice pentru a iniția proiecte de energie regenerabilă și a schimba lucrurile împreună cu alte persoane din comunitatea ta. Click aici pentru energie!