La începutul lui februarie ne-am propus să aducem alături de noi 42 de noi donatori lunari. Vestea bună e că am atins acest număr. Ținta a fost considerabil mai mică decât în alți ani pentru că trecem printr-un context dificil. Creșterea prețurilor, războiul, crize multiple în întreaga lume, în orice caz, un nesfârșit lanț de știri negative.

E posibil tocmai ca aceste obstacole să ceară o reacție și mai puternică din partea celor care se pot implica. Susținerea ta printr-o donație lunară în acest moment extrem de important poate face diferența și va susține cele mai ambițioase campanii Greenpeace din 2023: protecția pădurilor și a biodiversității și campania de climă și energie.

Uite ce vom putea face cu ajutorul donației tale:

Păduri și biodiversitate

Este un an foarte important pentru natură și biodiversitate deoarece până la finalul lui va trebui ca România să prezinte un traseu pentru implementarea strategiei europene de protecție a biodiversității 2030. Asta înseamnă că Ministerul Mediului va trebui sa prezinte o viziune clară pentru extinderea protecției biodiversității, și implicit a pădurilor, de la aproximativ 2% protecție strictă în prezent – până la cel puțin 10% din păduri. Cu ajutorul tău, ne propunem să punem presiune pe autorități, iar donația ta lunară ne poate ușura această misiune.

Un alt pas important este continuarea campaniei Bariera Verde. Chiar dacă prima luptă a fost câștigată și autoritățile au alocat peste 600 de milioane de Euro împăduririlor, mai avem doar 3 ani, iar timpul este extrem de scurt. Trebuie să avem capacitatea de a putea investiga și urmări evoluția fondurilor acordate prin PNRR pentru împădurirea propriu-zisă a peste 50.000 de hectare de perdele forestiere sau de ameliorare a terenurilor degradate. După cum știm, în România, de multe ori realitatea din teren este diferită de realitatea din documentele oficiale, tocmai de aceea, susținerea ta ne poate oferi fondurile pentru a merge la firul ierbii și a verifica cu ochii noștri veridicitatea platărilor asumate.  

Cu ajutorul tău anul acesta ne propunem să fim mai aproape de grupurile de inițiativă locală care luptă pentru salvarea pădurilor și a spațiilor verzi din vecinătatea lor. Dorim să producem mai multe resurse care să vină în sprijinul lor, de exemplu ghiduri de acțiune sau întâlniri în care să le oferim consultanță și de ce nu, chiar și fonduri pentru acțiunile pe care și le propun în comunități, dar și pentru aceste lucruri avem nevoie de capacitate și fonduri, deci donația ta ne poate ajuta să fim mai aproape de cei care au într-adevăr nevoie de noi. 

Un alt aspect extrem de important al activității noastre este capacitatea de a  continua campaniile și demersurile deja începute. Chiar dacă SUMAL în momentul de față are mai multe funcționalități decât în prima sa variantă este departe de a fi perfect. Face parte din angajamentul luat față de toți cei care au venit la proteste, au donat, au semnat petiții sau ne-au susținut în vreun fel activitatea să monitorizăm în continuare SUMAL și să punem presiune pentru îmbunătățirea lui. De ce? Pentru că odată cu fiecare îmbunătățire, hoții de lemne descoperă noi modalități de a păcăli sistemul, în timp ce camerele video și imaginile satelitare nu au fost încă adaugate în SUMAL.

Climă și Energie

Campania de Climă și Energie are 4 direcții principale și interconectate care vizează o tranziție energetică accelerată către 100% energie regenerabilă. Ne opunem noilor investiții în gaze fosile, susținem prosumatorii și energia regenerabilă, sprijinim comunitățile de energie și facem eforturi pentru o tranziție justă a comunităților afectate. În contextul crizei energetice și climatice cu care ne confruntăm, continuăm să punem presiune pe autoritățile din România pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili, începând cu cărbunele care va dispărea în mare parte din mixul energetic până în 2030, gazele fosile până în 2035 și produsele petroliere până în 2040. Astfel, România poate atinge obiectivul de 100% energie regenerabilă și zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2040. E nevoie de investiții masive în energie regenerabilă, și nu în gaze fosile sau nuclear. E nevoie de un sistem energetic nou, echitabil, 100% regenerabil, deținut de oameni și care nu compromite bunăstarea generațiilor viitoare.

Adesea deciziile politice sunt luate în interesul celor puțini și neglijează bunăstarea celor mulți. Vedem în mod constant cum corporațiile fac lobby pentru profitul propriu (de exemplu companiile de combustibili fosili sau cele din industria pentru exploatarea lemnului), în timp ce externalizează costurile reale asupra noastră.

Noi suntem cei care rămân și trăiesc cu poluarea aerului, cu plastic în râurile și oceanele noastre, cu substanțe chimice în mare și cu munții descoperiți și golași. Este adevărat că aceste companii au resurse aproape infinite, dar noi avem de partea noastră susținători ca tine. Tu ne poți susține activitatea!

Suntem 100% independenți și ne bazăm pe donațiile tale lunare pentru a trage la răspundere companiile și guvernele pentru (in)acțiunile lor. Sprijinul tău pe termen lung în acest moment ne va permite să desfășurăm campanii care să pună presiune timp de luni sau chiar ani de zile. Campaniile puternice pot determina schimbări și mai puternice!

Donez și eu pentru Greenpeace