Europa traversează o perioadă instabilă. Război. Prețuri ridicate la energie. Inflație. Criza climatică. Sezonul rece încă nu s-a încheiat și mulți oameni au trebuit să aleagă în ultimele luni între a-și încălzi casele sau a pune mâncare pe masă.

Criza energetică globală necesită un nivel fără precedent de intervenție din partea UE și statelor membre. Europa, al treilea cel mai mare poluator din lume, trebuie să-și reducă rapid consumul de gaz, petrol și electricitate. Iar acest pas ar trebui făcut într-un mod care asigură durabilitatea fără a exacerba sărăcia energetică. 

Modul în care decidenții gestionează această criză va determina dacă țările reușesc să își îndeplinească angajamentele luate în cadrul Acordului de la Paris, de a proteja viitorul nostru pe această planetă. 

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat în privința „fragilității și lipsei de sustenabilitate a actualului nostru sistem energetic”. 

Obiectivul Europei în fața crizei energetice nu trebuie să fie combustibilii fosili, ci independența energetică, obținută 100% prin energie regenerabilă pentru energie electrică, încălzire, industrie și transport.

Acest lucru nu poate fi realizat rapid, însă există multe demersuri pe care guvernele le pot face pentru a ne ajuta să ajungem acolo cât mai rapid.

1. Economisirea energiei în clădirile publice și în domeniul industrial

Cum pot face autoritățile asta? Prin: 

Reglarea temperaturii din interiorul clădirilor 

Oprirea ventilației și luminilor atunci când nu sunt necesare

Folosirea iluminării LED cu economie de energie

Trecerea la echipamente eficiente energetic

Gestionarea cererii de energie

Toți cei care pot trebuie să contribuie la reducerea consumului de gaz, electricitate și petrol, dar industria – adică cei mai mari utilizatori – ar trebui să facă cele mai mari economii energetice. Acest lucru poate fi realizat prin raționalizare și măsuri obligatorii care interzic trecerea de la petrol sau cărbune la gaz.

Știm că este posibil. De exemplu, în prima jumătate a anului 2022, Țările de Jos au redus consumul total de gaze cu 25% față de 2021, această cifră fiind atins în principal prin reducerea energetică din partea marilor industrii consumatoare de energie. Criza energetică impune guvernelor să ia măsuri pentru a asigura reduceri de energie, în special din partea celor mai mari utilizatori.

2. Economisirea energiei în transport

Cum ar putea Guvernul susține asta? Prin:

Interzicerea zborurilor pe distanțe scurte, în cazul în care există o alternativă rezonabilă pentru transportul feroviar

Interzicerea avioanelor private

Promovarea unui mod de conducere mai eficient, prin limite mai mici de viteză

Reformele pe termen scurt ar reduce cererea de petrol în sectorul transporturilor din UE cu aproximativ 50 de milioane de tone de petrol pe an și ar realiza economii anuale de energie de aproximativ 13%. Cele mai eficiente măsuri de reducere ale consumului de energie sunt biletele climatice accesibile pentru transportul public din UE, reducerea zborurilor și utilizarea eficientă a mașinilor.

Reformele pe termen scurt, cum ar fi mai multă muncă la distanță, transportul public accesibil și reducerea limitelor de viteză, ar putea economisi consumatorilor din UE 63 de miliarde de euro pe combustibil. Aceste reforme de economisire a energiei legate de transport ar duce, de asemenea, la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 180 de milioane de tone anual.

Greenpeace Olanda și Extinction Rebellion protestează pașnic pe aeroportul Amsterdam Schiphol, al doilea cel mai mare aeroport din UE. Printre protestatarii care încearcă să stopeze decolarea unor avioane private se numără și localnici afectați de poluarea fonică și a aerului.

3. Susținerea prosumatorilor și comunităților de energie

Cum? Prin:

Interzicerea vânzării de centrale noi pe gaz

Introducerea unor scheme de sprijin ușor accesibile pentru izolarea clădirilor, prosumatori și comunități de energie

Crearea unui cadru legal favorabil pentru comunitățile de energie 

Introducerea unor scheme de sprijin pentru pompe de căldură, încălzire solară

Cursuri de instruire în energia regenerabilă

Guvernele ar trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a accelera tranziția energetică justă. Pentru a face acest lucru, Europa va avea nevoie de peste 1 milion de lucrători în domeniul energiei solare, doar în 2030. Planurile de investiții în infrastructura pe gaz și energia nucleară ar trebui abandonate în favoarea investițiilor în „locuri de muncă verzi” și un viitor durabil pentru toți.

Stabilizarea sistemelor energetice și protejarea mediului nu se exclud reciproc. Energia regenerabilă este răspunsul atât la criza energetică, cât și la criza climatică.

4. Taxarea marilor poluatori 

Listă cu lucruri pe care guvernele le au „de făcut”:

Sistarea subvențiilor care susțin consumul de combustibili fosili

Impozitarea veniturilor exorbitante ale companiilor de combustibili fosili 

Redistribuirea veniturilor obținute de pe urma impozitării profiturilor excepționale, în mod echitabil la nivel național sau utilizarea lor pentru a sprijini comunitățile care au nevoie mai mare de aceste resurse

Prețurile la energie au crescut rapid la nivel global. Numărul cetățenilor care sunt afectați de sărăcia energetică a crescut, asta în vreme ce companii exploatatoare, precum Shell, obțin profituri uriașe.

Profiturile companiilor din domeniul combustibililor fosili ar trebui impozitate pentru a sprijini gospodăriile cu cele mai mici venituri.

Odată cu recesiunea, guvernele introduc subvenții și scheme de sprijin pentru a contracara costul crescut al vieții. Măsurile includ creșterea salariului minim, indemnizații de șomaj, subvenții pentru chirie, pensiile minime, beneficii suplimentare și impozite mai mici pentru persoanele cu venituri mici.

Banii publici s-ar putea reduce considerabil, așa că cea mai bună modalitate de a aborda inegalitatea este impozitarea profiturilor masive ale industriei combustibililor fosili pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor publice necesare ale celor mai vulnerabili și pentru a sprijini tranziția către energie regenerabilă. Oamenii și planeta trebuie să fie pe primul loc.

Activiști ai biroului Greenpeace din Germania protestează în fața unei rafinării Shell împotriva ajutorului de stat pe care companiile din domeniul combustibiilor fosili l-au primit în timpul pandemiei cu Covid.