16 mai 2023, Sf. Gheorghe, România — Activiștii Greenpeace solicită parlamentarilor europeni să acționeze pentru protejarea biodiversității, nu în beneficiul industriei vânătorii. Greenpeace cere autorităților să efectueze o analiză cuprinzătoare a situației și să implementeze soluții pe termen lung care să prioritizeze conservarea, în loc să satisfacă cererile vânătorilor, care pretind „cote preventive” de împușcare a urșilor de trei ori mai mari și derogări de la Directiva Europeană pentru Habitate.

Foto: Răzvan Dima

Membrii Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European vin în România pentru a evalua cota triplă de ucidere a urșilor propusă de Ministerul Mediului din România, autoritățile locale și asociațiile de vânători.

În conformitate cu Directiva Europeană privind Habitatele și alte patru Convenții Internaționale, urșii sunt incluși în Anexa II ca specie strict protejată. Asta înseamnă că statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a menține sau restabili populațiile de urși în arealul lor natural. 

Foto: Răzvan Dima

În loc să protejeze urșii, eforturile de lobby ale industriei vânătorii încearcă să impună „cote preventive” pentru a reintroduce practicile comerciale ale vânătorii la trofeu și ale turismului de tip safari, înlocuind gestionarea durabilă a interacțiunilor dintre om și urs cu o strategie crudă și ineficientă: uciderea aleatorie a urșilor.

Ministerul Mediului din România încă nu a realizat un recensământ oficial al populației de urși din țară și nu face mare lucru pentru a preveni tăierile ilegale și nesustenabile de păduri care distrug habitatele vieții sălbatice. Urșii sunt astfel împinși mai aproape de comunitățile umane, unde găsesc adesea hrană ușor accesibilă la puncte de hrănire amplasate în scopuri turistice și, în multe alte cazuri, din pricina gestionării deficitare a deșeurilor. În loc să implementeze „cote preventive” ca o măsură ineficientă, barbară și dăunătoare, autoritățile ar trebui să se concentreze pe soluții dovedite, cum ar fi gardurile electrice și o mai bună gestionare a deșeurilor și, mult mai important, să abordeze cauzele principală: defrișările, distrugerea habitatelor, supraexploatarea pădurilor . 

Foto: Răzvan Dima

Despre Mobile Rescue Station: Expediție în Carpați

Activiști Greenpeace, experți și iubitori ai naturii pornesc într-o expediție de 40 de zile prin 5 țări carpatice: România, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Polonia. Caravana lor, denumită „Mobile Rescue Station”, are ca obiectiv crearea unei alianțe a celor care apără Carpații și de a atrage atenția asupra lipsei de protecție strictă a ultimelor păduri virgine și seculare ale Europei.

Foto: Răzvan Dima

Fotografii de la acțiunea directă: https://drive.google.com/drive/folders/1wLqk4dqz3fH8NP72xFH0zqMYUVUVurnO?usp=sharing 

Pentru mai multe informații:

Ciprian Gălușcă – Campaigner pentru Păduri și Viață Sălbatică, Greenpeace CEE, [email protected], +40 728 794 694

Marija Tomac – Responsabilă comunicare, Greenpeace CEE, [email protected], +385 95 6627 528

Contacte pentru presa națională:

România – Cristian Neagoe, [email protected], +40 728 987 982

Ucraina – Katarzyna Bilewska, [email protected], +48 500 236 211

Ungaria – Petra Berende, [email protected], +36 20 412 113

Polonia – Marek Józefiak, [email protected], +48 53 954 4538