Președintele ANRE, dar și ministrul Energiei Sebastian Burduja, pot să răsufle ușurați: se potolește revoluția prosumatorilor! Rețelele de electricitate sunt salvate măcar pentru o vreme de prosumatori, prea mulți și lacomi, dar atât de pregătite să preia curentul de la viitorii mari poluatori, precum centralele pe gaze fosile și noile obiective nucleare.
Despre cauzele reale ale acestei probleme se vorbește însă mai puțin.
Era destul de clar că perioada relativ bună pentru prosumatori, ajunși acum pe la borna 85.000, nu putea continua la nesfârșit. Stoparea dezvoltării lor, mai ales prin acțiuni ale statului, ascunde probleme mai profunde:
- rețelele învechite, lipsite de investiții tot din pricina statului;
- birocrația din instituții așa cum e Administrația Fondului pentru Mediu, care după mai multe ediții ale Casa Verde Fotovoltaice, încă nu știe să deruleze programul fără sughițuri;
- rezistența la schimbare a multor actori tradiționali de pe piața energiei, pentru care descentralizarea energetică e o amenințare;
- lipsa de viziune, în general, a autorităților centrale, fără planuri realiste, coerente de la un mandat la altul, și adaptate la contextul european și climatic.
E de precizat, pentru a fi corecți, că avântul fără precedent al prosumatorilor a fost, în mare parte, rezultatul programului Casa Verde Fotovoltaice. Reversul medaliei e că dezvoltarea prosumatorilor a fost controlată de ritmul acestui program, care s-a împotmolit mereu.
ANRE și ministerul de resort „protejează” rețeaua
Îngrijorarea autorităților are o bază reală. Sunt situații (însă nu ar trebui generalizat pentru toți prosumatorii și toate zonele de rețea) în care rețeaua este afectată de surplusul de energie injectat de prosumatori. Însă ANRE și Ministerul Energiei vorbesc la modul general, fără să prezinte o cartografiere corectă, cu localizarea punctelor nevralgice din rețea.
E corect să fie învinuiți toți prosumatorii că au instalat extra capacități de generare? Li s-a explicat oamenilor care sunt riscurile dacă sistemele fotovoltaice instalate depășesc de X ori nevoile de consum? Și dacă au instalat prea multă capacitate de producție, nu au respectat ei oare legile în vigoare? E normală intenția de a limita accesul prosumatorilor la rețea, indiferent de zonă?

Stabilitatea rețelei e o problemă tehnică, rezolvabilă. Sunt țări cu mult mai mulți prosumatori decât are România. Distribuitorii de energie, ANRE, Ministerul Energiei trebuie să colaboreze, să asigure investițiile necesare ca rețeaua să fie modernizată și să poată prelua mai multă energie regenerabilă. De asemenea, trebuie avute în vedere și soluții pentru stocare în măsurile de sprijin pentru prosumatori. Nu în ultimul rând, comunitățile de energie sunt încă neglijate, deși ele ar putea să agrege prosumatori și să creeze un nou model de producție și consum pentru energie, care să nu pună presiune pe rețea.
AFM este campion la blocaje
Nu trebuie să mire pe nimeni faptul că AFM a reușit să blocheze – din nou – programul de finanțare Casa Verde Fotovoltaice. De fapt, vă aduceți aminte de vreo ediție, din cele trei ale programului, fără probleme? Nu e o întâmplare nici ce se petrece anul acesta.
Deși e vorba de o acțiune în instanță inițiată de o firmă privată, faptul că programul este blocat – din nou – are legătură cu felul în care acesta a fost gândit. Iată cum peste 80.000 de cetățeni așteaptă soluționarea de către justiție a unui pas procedural, precum evaluarea documentelor depuse de un instalator, care cu siguranța s-ar fi putut remedia prin implicarea AFM.
Cât va dura așteptarea? Nimeni nu știe. Poate mai multe luni, poate mai mult de un an. În plus, 531 de firme de fotovoltaice, care au avut obligația să depună garanții financiare mari pentru a participa la program, au investit în stocuri de materiale și au angajat oameni suplimentar, sunt blocate. Care e responsabilitatea AFM în această situație? Niciuna.
AFM trebuie să își schimbe abordarea, să aibă un mod mai simplu, mai suplu din punct de vedere al birocrației, pentru stimularea cetățenilor care vor să devină prosumatori. S-a vorbit în nenumărate rânduri de „alt sistem”, cu vouchere, fără instalatori „validați de AFM”. Promisiunile au fost date uitării.
Nu în ultimul rând, AFM ar trebui să acorde o atenție crescută segmentului de cetățeni aflați în sărăcie energetică. Realitatea este că mulți oameni își pot permite să achiziționeze singuri sisteme fotovoltaice, fără fonduri de la stat, și ar fi bine să o facă pentru că e o investiție cu beneficii pe termen lung. Pentru aceștia, stimulentele ar putea fi mai degrabă de natură fiscală, decât granturi care să acopere aproape tot costul sistemului.
În același timp, sunt și foarte multe familii (45,3% din populație) pentru care plata facturilor la energie este o corvoadă, iar un ajutor de tipul dat de AFM ar fi o „undiță”, mai valoroasă decât ajutoarele date cu țârâita an de an de stat. Mai degrabă către aceste familii ar trebui să fie direcționat ajutorul.

Ajută taxele mai mari pentru regenerabile tranziția verde?
Și cum energia verde și eficiența energetică sunt o „prioritate” pentru Guvernul României, s-a propus recent și o creștere a TVA-ului pentru panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură de la 5% la 9%. Se apropie iarna, iar deficitul de energie din rețea va fi acoperit probabil de centralele pe cărbune, iar niște zeci de mii de familii vor plăti, în loc să aibă fotovoltaice pe acoperiș și să își acopere chiar și parțial consumul. E un exemplu clar de lipsă de viziune, care face mai dificilă dorința oamenilor de a deveni, cu adevărat, independenți energetic.
Un viitor fără prosumatori nu se poate
Prosumatorii sunt parte a soluției pentru un viitor energetic viabil, cu emisii reduse. Ei nu mai pot fi ignorați, ba chiar ar trebui să fie susținuți să investească, pentru că ei au înțeles deja ce statul român se preface doar că înțelege: energia poate fi produsă local, mai curat, mai eficient financiar, cu beneficii pentru întreaga comunitate locală.
Provocarea pentru prosumatorii din România va fi să se asocieze și să își apere drepturile. Pentru că drumul către un sistem energetic descentralizat va fi plin de hopuri și nu toate vor putea fi depășite cu soluții individuale.
Discuţie
Companiile de distributie sunt straine. Au luat pe nimic intreaga retea de distributie. Era de asteptat. Nu au niciun interes sa faca investitii, ele vor profit maxim, sa cumpere ieftin si sa vanda scump. Nu conteaza de unde cumpara, dar stiu sigur ca fara energie electrica nu putem functiona. Asa ca profitul este asigurat.
Din păcate, expunerea este si ea subiectiva și incomplete. Avem un stat esuat, institutii slabe si acaparate de incompetents. Realitatea insa este ca fotovoltaicele nu sunt stabile si o știți. Energie trebuie sa circle continuu in retea. Nu se poate stock. Toată tarasenia cu "verdele " e platita integral de cei mai expuse. BURDUJA e un incompetent, dar și voi o luați pe armature. Si eu sunt prosumator, insa mi e clar ca reteaua trebuie ajustata. Adevărul e pe la mijloc si o parte din el este ca organizatiile verzi sunt extremists prin natura lor.
Extremiste? Scrie destul de clar in articol: ``Îngrijorarea autorităților are o bază reală. ``
Viziunea guvernului ar trebui să fie definită simplu și clar: 1. Orice suprafață de acoperiș disponibilă trebuie să primească finanțare pentru acoperirea cu panouri fotovoltaice și/sau solare. 2. Orice clădire trebuie să aibă acces la fonduri pentru achiziția de pompe de căldură. 3. Orice clădire trebuie izolată enegetic. 4. Finanțarea se face prin voucere acordate celor care le solicită, fără plafon bugetar (pentru că reprezintă o investiție în reziliență). 5. ZERO dosar de aplicant, doar o cerere online cu numele și adresa proprietarului clădirii, suprafața de acoperiș și cubajul clădirii.
Statul pagubos a incasat garantiile si apoi,, inteligent,, a blocat programul. Folosesc banii si firmele sunt in prag de faliment.Doar Eon, Enel etc. sa traiasca!
Din pacate si in tari europene mai dezvoltate (Belgia de exemplu) sunt aceleasi probleme cu reteaua. Deci nu ma mira ca la noi e la fel. Pana cand nu se va investi masiv in retea nu se va rezolva problema. Toata lumea vorbeste de Casa Verde. Nu am auzit nici o discutie despre prosumatorii care au fost pacaliti sa investeasca in fotovoltaice - fara nici un ajutor de la stat - si carora nici acum nu li se aplica compensarea 1:1.
Buna, ai perfecta dreptate cu tot ce ai spus. Le e frica marilor furnizori ca nu vor mai avea aceleasi profituri!
Mai este un motiv, Guvernul nu mai are bani! Banii luați din taxe de ministerul Mediului sunt redirecționați la alte ministere!
Problemele principale, în opinia mea: 1. lobby-ul făcut de "băieții deștepți din energie" (sintagma aparține lui Traian Băsescu) care de fapt sînt urmașii securiștilor de pe vremuri și care sînt adînc infiltrați în zona politică, conectați serios cu actualele "serivicii" și care își văd amenințat stilul de viață de cei - din ce în ce mai mulți - care aleg să-și rezolve problemele legate de resurse prin surse proprii, cîștigînd independență energetică 2. birocrația exagerată și lipsa unor legi clare care să aibă atît norme de aplicare cît și penalități clar stipulate, legi fără echivoc și semne de întrebare care să lase loc instituțiilor statului de interpretări sau să lase "portițe" pentru a aplica legea așa cum vor potentații regimului, cei care înfundă banii deturnați în buzunarele partidelor politice și astfel le finanțează șpăgile și campaniile electorale. 3. comoditatea și nepăsarea oamenilor care în loc să exercite presiuni asupra autorităților așteaptă indefinit să se rezolve problemele "de la sine", lucru care, evident, nu va duce la o rezolvare în bine ci la un nou compromis ai căror victime principale tot ei vor fi. Ca estimare pentru viitor, aș spune că taxele se vor ridica mult pe segmentul de prosumatori și costurile se vor duce către mărirea tarifului de transport și/sau alte invenții penibile de scos "BaniDegeaba" din buzunarul cetățenilor, nu de alta, dar ca să aibă statul (tot degeaba) și "băieții" despre care vorbeam mai sus de unde să ia bani nemunciți. Impozitele și taxele ar trebui micșorate substanțial pentru cei care investesc în energie verde și care izolează casele corect și eficient. Am o colegă de serviciu care are panouri fotovoltaice de peste un an și nu a primit încă prima factură de după instalare... mai e ceva de zis? Așa e cînd la cîrma țării se află o șleahtă de nevolnici... apără interesele hoților și șmecherilor, nicidecum pe ale cetățenilor în slujba cărora ar trebui să se afle. Dumnezeu să ne ajute, că e din ce în ce mai clar că noi nu sîntem în stare să ne ajutăm singuri!
Foarte bine punctat. Și eu sunt în situația colegei dvs.Am luat legătura cu cei de la Electria furnizare și ni s- a spus tuturor prosumatorilor să avem răbdare că se va reglementa totul.Nu știu până când vom mai avea răbdare. Vom vedea.Să auzim numai de bine!!!
Ideea de a investi in energie regenerabila produsa cu panouri fotovoltaice este partial buna. Aceasta energie este produsa temporar si nu la ore de varf de seara, care in noile conditii din Romania de cand a disparut marea industrie consumatoare de curent (chimica, metalurgica, minerit, etc.), acest varf de consum a devenit mai mare decat varful de dimineata. Retelele din Romania sunt supradimensionate la aceasta data, ele pot sa distribuie peste 12.000 MW, iar consumul actual, la varf este de 6000 MW. Aceasta este adevarata problema !! Nu mai are cine sa cumpere energia electrica si conform regulilor economiei de piata libera pretul acesteia va trebui sa scada drastic pentru a incuraja populatia (atat cat mai este in tara) sa treaca la incalzitul si gatitul electric ! Ca de industrie grea nu cred ca se mai poate vorbi ! Mai este o solutie sa se exporte energia electrica la vecinii cu care suntem interconectati, dar nu stiu daca au ei nevoie de e.e. de la noi (poate Moldova, Serbia ). Inainte de 1989 in Romania se produceau peste 12.000 MW ! Multe centrale electrice mari au fost inchise. Prin inchiderea centralei de la Mintia s-a produs un dezechilibru in transpotul de energie electrica in intreaga retea electrica, cu pierderideri tehnologice foarte mari care apar in facturile noastre de energie electrica. De asemenea din aceste facturi este imperios necesar sa dispara componenta pentru asa zisa energie verde, care nu este decat o finantare mascata pt. “smecherii” din energie. Cine vrea sa faca energie verde sa o faca pe banii lor si sa nu mai ceara pomana de la Statul Roman inglobat in datorii datorita atator manevre “inteligente” (in toate domeniile, nu numai in energie), iar toate aceste datorii le plateste , cu varf si indesat, populatia acestei tari (si copiii copiilor nostri vor plati daca va mai exista acest sistem “sugativa” !!).
bravo
Noi nu suntem prostii cu totii! Adevarul este urmatorul : daca sunt multi prosumatori in retea care dau current electric la un pret bun si eftin, cum o sa mai poata baietii destepti din energie , adica bisnitarii, sa cumpere current eftin de la stat si sa il Vanda scump apoi la stat si la fraierii de romani care voteaza PNL-PDL si PSD-ALDE?
1. Sistemul National de trensport en. el. funcționează in manual, nu este automatizat. Prin telefon se dictează încărcarea / descărcarea puterilor. Nu sunt compensatorie automate, dar nici rețelele nu sunt dimensionate, întărite”, pentru necesarul cotidian și pentru viitor. 2. Sistemele de distribuție, asemenea SNT, este arondat unor naziști ai “câmpului electric”, care conform contractului, nu au făcut investiții pentru consolidarea acestora. Astăzi, ANRE impune “echilibrare” sistemelor de trensport și distribuție cu obligația de a instala compensatoare la producător, dar mai cu seama la consumator - distribuția 0,4kV/ 0,230kV cum va arată ?!
Buna ziua! Am si eu comentarii de facut vis a vis de ce e scris mai sus.Nu vor,evita,se acopera intre ei cu beneficiile care si le asigura,nu sunt lasati de ai lor,din jur! Se incojuara de incompetenti care sa ii sustina.Energia electrica e necesara oriunde si oricand. Profitul pentru cei decizionali primeaza,de aici si pericolul pentru noi ceilalti!
Pentru ca cu câți v-o fi mai mulți posumatori, marile companii de energie își vor pierde clienții și automat, bani! Interesul lor este sa fie cât mai putini posumatori.
Pentru ca cu câți v-or fi mai mulți posumatori, marile companii de energie își vor pierde clienții și automat, bani! Interesul lor este sa fie cât mai putini posumatori.
Interesele ,,baietilor destepti" din energie, este principala cauza.
Buna ziua, Nu se vrea evolutia noastra ca cetatean,independent ! Si numai pot face ei preturi enorme de productie ,distributie si livrare.
Marii furnizori isi vad amenintate profiturile... Va dati seama ce putere au daca pot influenta la nivel guvernamental deciziile luate?...
Lipsa de viziune scoate in evidenta balbaielile afm si anre .Sunt ca niste copii care s-au trezit la volan dar nu stiu sa conduca si rasufla usurati daca cineva reduce viteza.De ce nu au precizat in ghiduri ca numai in baza unei justificari clare se admite finantarea pentru puteri de peste 3 kw ? De ce nu se gandesc la aplatizarea curbei de sarcina si sa admita , ba chiar sa subventioneze montare de acumulatori ? De ce nu invata sa monteze si sa regleze protectii pentru posturile de transformare de la cei ce s-au lovit inainte de problema cresterii locale a tensiunii ?
Ce ar fi daca fiecare casa sau sat sau comuna ar fi independenta energetica ( sau macar partial indepndenta)? Cine ar mai plati pierderile de toate felurile din retele? Cine ar mai plati salariatii ENEL sau alte asemenea, cine ar mai plati firme si firmulite de distributie ,de productie ? Nu suna bine. Mai nou a aparut afacerea microcentralelor nucleare aduse de americani care nu sunt pe niciunde in Europa ci numai la noi!!!!. Oare suntem cei mai destepti de pe mapamond? Surprinzator ca este o mare tacere privitor la acest subiect. Vant avem in tara asta, soare avem . La ce ne trebuie microcentrale nucleare care sunt foarte amenintatoare pentru ecosistem? Nimeni nu stie. Oare de ce nu ne oprim din a ne distruge aceasta tara? probabil ca nu ne vom uni niciodata pentru a ne apara drepturile de a trai aici si de a lasa mai departe urmasilor nostri ceva nedistrus.
Salutare,cred că statul nu prea își face treaba , lasă populația să se descurce cum poate și în caz că populația se descurcă mai bine decât pot ei încearcă să le mai arunce câte un obstacol !
Fiecare nou prosumator, reprezinta un pericol nu pentru producatorii clasici de curent, ci pentru firmele de distributie a curentului. Acestora le scad vanzarile (la preturile cine stie cum stabilite) in conditiile in care ei nu investesc nimic in reteaua de distributie. Si atunci simplu apar "valizele cu ... ceva in ele" pentru decidentii care pot bloca cresterea numarului de prosumatori. Sau poate gresesc!
De ce atatea blocaje? Din cauza calitatii scazute a oamenilor, a egoismului lor si a lacomiei. Si a nesimtirii. Si as putea insira pana maine dimineata. Romania are cancer, si chiar nu vad cum se va vindeca.
sunteti prea fatalisti. cu sponsorizarea orientata in special pe sisteme de 3kW, hai sa zicem la 10 mii de dosare asta inseamna 30MW instalati deci o nimica toata pentru sistem. iar cine vrea sa instaleze 20 kW ca sa destabilizeze sistemul, nu sta neaparat dupa pomana guvernului. problema e ca nu exista un mecanism care sa convinga companiile de distributie sa upgradeze sistemul (schimbatoare automate de ploturi la transformatoare, telecitire date in timp real etc). tot piticu cu rucsacel in spate vine sa citeasca contorul si asta in centrul bucurestiului unde ar trebui sa avem pretentii...ce sa te astepti la sat?
Sustin demersurile privind incurajarea creearii Comunitatilor Energetice Private, prin care sa fie dezvltat sistemul de stocare ( ar trebui acordate scutiri fiscale) si de distribuire a Energiei produsa de aceste comunitati. Ori, cum Energie consuma mai toata componenta productiva dar si cea neproductiva a oricarei societati- o Asociere a Prosumatorilor este mai mult decat binevenita ( oricum, Statul, la cum se " misca" e greu de realizat), acest Ssitem ( al comunitatilor Energetice Private) inseamna un business. De nisa.
Pentru clanul ,,politic'' este mai importanta bunastarea si propasirea proprie , a familiilor, neamurilor si prietenilor lor, nu economia si cetatenii romaniei. Pentru ei conteaza doar prezentul, sa huzureasca. Viitorul: dupa ei, Potopul.
Energia eoliană, fotovoltaică(parțial), hidro(catastrofală în medii protejate),toate acestea, produc.....dar nu se are în vedere munca inventatorului român Iuliean Horneț care are în vedere pirolizarea celor 70 milioane de tone anual de gunoi menajer și masă vegetală reziduală/spontană din abundență.
Greșiți total. SEN trebuie controlată unitar. Micii prosumatori nu pot fi controlați. Este pericolul de dezechilibru major SEN. S-a 8ntampkat deja în alte țări. Ce se întâmplă cu capacitățile dublate și necesare? Cu PZU?
Energia electrica se tranzactioneaza continuu pe bursa ,asta insemnand multe preturi ale kwh in 24 ore . Cu sute de mii de prosumatori care livreaza energie distribuitorilor de energie, apare problema facturarii corecte .De aceea statul roman ar trebui sa devina intermediarul acestor TWh (terawati ora energie) pe care sa ii vanda corect, la un pret mediu, fara sa fie tranzactionata aceasta energie. Tot statul sa plateasca prosumatorilor contravaloarea Kwh produsi . Aceasta cred eu ca este acum problema Nu se accepta micsorarea profitului acestor companii. Energia verde este scumpa pentru cei ce isi monteaza panouri fotovoltaice Dovada acest calcul: pentru putere instalata de 5000W platesti 25000-27000 lei Daca tu consumi doar 300 kwh pe luna , cu acesti bani poti plati curentul timp de 10-11 ani. Ca sa nu mai fie o utopie aceasta energie verde, tot statul trebuie sa fie producator cu panouri fotovoltaice si distribuitor.