O prietenă de la Tuzla ne zicea că marea este cea mai frumoasă iarna. Putem confirma doar de pe margine 🥶 Știm totuși că, în lunile friguroase, marea este cea mai limpede și poți vedea în apă sute de specii, de la pisicile de mare până la căluți sau chiar delfini. E incredibil să vezi cât de plină de viață este Marea Neagră, mai ales când afară totul e așa amorțit.
Aceste imagini ne îmbie și ne îngrijorează în același timp. Încă din iunie am luat poziție împotriva exploatării de gaze și a efectelor dezastruoase pe care le va avea asupra ecosistemelor fragile din mare.
În octombrie, de Ziua Mării Negre, am fost în locul în care țeava din mare va intra pe uscat ca să atragem atenția asupra riscurilor acestui proiect.
Toate astea în timp ce guvernanții, mai ales Ministrul Energiei Sebastian Burduja, anunțau triumfător „miracolul” gazelor din Marea Neagră și cum acestea ne vor „aduce independența energetică și vor face din România o mare piață a gazului pentru Europa”. Declarații fanteziste, de altfel, așa cum am demonstrat în analizele noastre.
Mai îngrijorător ni se pare că în acest proiect sunt implicate companii (OMV Petrom și Romgaz) care sunt arhicunoscute pentru incapacitatea lor de a asigura siguranța și mentenanța în jurul proiectelor lor. Amenzi peste amenzi primite de la Garda de Mediu și zeci de mii de vieți puse în pericol în fiecare zi. Asta în timp ce anunță investițiile în proiect ca o mare favoare făcută României, nu că le-ar aduce lor profituri înzecite, sanki 😒
Misiunea noastră este foarte clară: oprirea noilor exploatări în Marea Neagră și protejarea speciilor vulnerabile. Ne dăm seama din ce în ce mai des că astfel de victorii se obțin foarte greu și necesită mult timp, efort și reziliență din partea celor care țin la natură și mediu. De aceea prețuim fiecare dintre cele patru mii de semnături ai petiției pentru protejarea Mării Negre 💙