29 februariePlatforma 7 a OMV Petrom din Marea Neagră prezintă un grad ridicat de coroziune și uzură.

Fotografii furnizate de o sursă anonimă relevă că platforma s-ar afla într-o stare avansată de degradare, pilonii de rezistență fiind puternic avariați și prezentând crăpături și suprafețe corodate extinse.

Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei. Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii.” declară Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International cu un master în inginerie mecanică și 9 ani de experiență în mari companii de petrol și gaze.

Cum poate OMV Petrom să implementeze în siguranță noua exploatare Neptun Deep în condițiile în care platformele lor existente arată așa? OMV spune că are cele mai înalte standarde de siguranță din industrie, dar subestimează și ignoră impactul negativ al unui potențial accident la această platformă. Cerem explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme, care reprezintă un pericol pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

Greenpeace România a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protectia Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța, pentru a verifica la fața locului cum se conformează o astfel de platformă marină cu standardele de siguranță, având în vedere degradarea pronunțată, așa cum reiese din fotografii.

Greenpeace România a solicitat un punct de vedere și companiei OMV Petrom. Răspunsul lor integral poate fi găsit aici:


„Activitățile noastre se derulează cu respectarea tuturor normelor de siguranță şi a standardelor din domeniu, sănătatea şi siguranța fiind prioritatea noastră. Infrastructura şi echipamentele sunt monitorizate continuu şi se intervine în mod planificat sau ori de câte ori este nevoie. Starea structurală a platformelor offshore trece printr-un proces ciclic de certificare legală de către entităţi independente. Procesul este specific industriei şi include evaluări, inginerie si planuri de remediere. Doar în ultimii 4 ani, compania a investit 150 milioane de euro pentru modernizarea instalațiilor offshore şi va continua acest program şi în anii următori. Producția offshore reprezintă circa 24% din producția de gaze a OMV Petrom, iar compania face toate eforturile şi investițiile necesare pentru a asigura siguranța şi continuitatea operațiunilor. În ceea ce privește aspectele semnalate la una dintre platformele noastre, menționăm că aici se derulează inspecția periodică şi activități de mentenanță. Se estimează ca lucrările aflate în curs vor fi finalizate in aprilie.”

Organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. De asemenea, 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep.

Contacte:

Surya Jaikaran, Analist în Energie, Greenpeace International, +31634202653, [email protected] 

Alin Tanase, Coordonator de Campanii, Greenpeace România, +40724210014, [email protected] 

Mihnea Matache, Specialist PR, Greenpeace România, +40749135749

[email protected]