Domnule ministru Fechet,
Suntem izbiți din plin de schimbările climatice, fie că discutăm despre fenomene meteo extreme, fie că discutăm despre secetă, despre caniculă. Schimbările climatice afectează deja România. Pragul de 1,5 grade este resimțit deja la noi în țară. [1]
Tot experţii ne spun că, dacă nu acţionăm rapid, în România, în 20 de ani sau poate puţin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o climă foarte similară cu clima Greciei. Am fost personal în sudul României, în judeţul Dolj, în judeţul Mehedinţi, şi am văzut cu ochii mei cum deşertul înghite pur şi simplu suprafaţa arabilă de acolo. [2]
Schimbările climatice reprezintă un adevăr incontestabil, motiv pentru care trebuie luate măsuri imediate. [3]
Schimbările climatice nu reprezintă doar un risc, ci şi o oportunitate istorică de a transforma societatea românească într-una modernă şi rezilientă. În vederea îndeplinirii angajamentelor ce ne revin în materie de mediu și climă, vom accelera tranziția către surse regenerabile de energie și vom colabora cu celelalte state europene și cu toate instituțiile statului român, întrucât schimbările climatice nu cunosc granițe. [4]
Atingerea neutralității climatice până în 2050 presupune pași îndrăzneți și acțiuni decisive. [5]
Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru generaţiile viitoare. [4]
Domnule Fechet,
Ce tocmai ați citit nu este un newsletter Greenpeace; sperăm că v-ați recunoscut declarațiile din rândurile de mai sus. Nu am făcut decât să închegăm o scrisoare către sine, o reamintire a faptului că înțelegeți și doriți să acționați – la fel ca și noi – împotriva schimbărilor climatice.
Domnule ministru al Mediului,
Astăzi se împlinește un an de la decizia OMV Petrom și Romgaz de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, ba chiar din întreaga Uniune Europeană. Pentru noi, acest an nu a trecut degeaba: am adus dovezi clare că proiectul nu e viabil pentru mediu.
Neptun Deep e un proiect fosil, cu impact climatic uriaș, care pune inutil în pericol planurile României pentru neutralitate climatică. Conform raportului de țară – Romania 2024 – al OCDE, noile proiecte de exploatare a gazelor contrazic obiectivele de reducere a impactului schimbărilor climatice. Presând pentru noi proiecte pe gaze în România, OMV nu doar că contribuie la criza climatică actuală, ci pune România și în pericol din punct de vedere economic prin blocarea pe o traiectorie fosilă.
Din păcate însă, întregul proces de obținere a acordului de mediu pentru Neptun Deep a fost o glumă proastă, la care nu va râde nimeni. Cu siguranță nu vor râde generațiile viitoare despre care vorbiți dumneavoastră, domnule ministru. Copiii noștri și copiii copiilor noștri vor primi o lume toxică.
Domnule Fechet,
Deși trăim într-un stat democratic, nu au existat consultări publice reale pentru proiectul Neptun Deep. Consultările au fost prea puține, în locurile nepotrivite, în perioade „bine” alese și anunțate discret. Cu OMV Petrom, viitorul cel mai mare poluator cu emisii de carbon din România, în rol de amfitrion. Consultările transfrontaliere au fost organizate superficial și grăbite chiar la solicitarea dumneavoastra, și nici nu ar fi existat dacă nu le-am fi cerut noi. Dar deja știți lucrurile acestea. Vi le-am sesizat la momentul oportun în adrese care au rămas fără răspuns.
Raportul privind impactul asupra mediului e o farsă: e inacceptabil ca autoritățile române să creadă că amprenta de carbon a proiectului Neptun Deep este NEGATIVĂ. Scoaterea a 100 mld. mc de gaze fosile are un impact foarte mare asupra climei, oricât de creativi ar fi consultanții OMV Petrom cu cifrele emisiilor. Accelerarea tranziției climatice de care vorbiți nu se poate baza pe minciuni, la care autoritățile închid ochii, ci pe acțiuni. Strategia pe termen lung de reducere a emisiilor României este compromisă de Neptun Deep.
În perioada de operare (aproximativ 20 de ani), vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de m3 de apă uzată, a căror compoziție chimică nu este dezvăluită publicului. Instituții ale statului – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA D-L) și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” – refuză să comunice date esențiale pentru înțelegerea efectelor proiectului.
Impactul proiectul Neptun Deep asupra biodiversității din Marea Neagră este minimizat, pe baza unor evaluări eronate, ce ignoră principii esențiale precum precauția și impactul cumulativ. Riscați să transformați Marea Neagră într-o apă fără viață.
Nu uitați, domnule ministru, că în Marea Neagră e război. OMV Petrom a uitat acest lucru. Minele marine plutitoare au provocat deja numeroase accidente în Marea Neagră și pot lovi și infrastructura fosilă a OMV Petrom. Documentele proiectului Neptun Deep nici nu iau în calcul acest risc major, deși consecințele pot fi catastrofale pentru oameni și mediu.
Domnule ministru al Mediului,
Aveți rolul formal de principal apărător al mediului în România. Vă solicităm să respectați mandatul ce v-a fost acordat de cetățeni și să respingeți acordul de mediu toxic ce ar da undă verde proiectului fosil Neptun Deep.
Elena Ionescu
Director executiv Greenpeace România
Sursă foto: Agerpres
Discuţie
În anul 1970 profa de geografie spunea că sudul româniei va fi arid
În anul 1970 profa de geografie spunea că sudul româniei va fi arid
În anul 1970 profa de geografie spunea că sudul româniei va fi arid