Pe 14 iunie, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis decizia finală pentru emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Prin această măsură, autoritățile de mediu din România ignoră în continuare argumentele puternice împotriva proiectului.
Reacția opiniei publice nu a întârziat să apară: în doar câteva zile, peste 11.000 de cetățeni s-au alăturat demersului Greenpeace de a cere ministrului Mediului, Mircea Fechet, și APM Constanța ca Neptun Deep să nu primească acordul de mediu. Autoritățile de mediu vizate nu au avut nicio reacție.
Ministerul Mediului și APM Constanța minimizează impactul pe care acest proiect îl va avea și continuă să ignore argumentele clare aduse de Greenpeace și susținute de cetățeni, argumente pe care le reluăm succint:
- Nu au existat consultări publice reale pentru proiectul Neptun Deep. S-a organizat o singură consultare la Tuzla, sub „patronajul” OMV Petrom, iar consultările transfrontaliere au fost ținute într-o mică localitate din Bulgaria. Nu s-a considerat necesară o discuție cu cetățenii din comunitățile de pe litoral și cu părțile interesate, chiar dacă dimensiunile proiectului o impun.
- OMV Petrom susține eronat că amprenta de carbon a proiectului Neptun Deep este „negativă”, deși va fi exploatat un zăcământ de 100 mld. mc de gaze, care va genera ~207 mil. tone CO2e. E un nonsens uriaș, fiind vorba de cel mai mare proiect de exploatare a gazelor din întreaga Uniune Europeană.
- 5 milioane de m3 de apă uzată, a căror compoziție chimică nu este dezvăluită publicului, vor fi deversate în Marea Neagră în timpul exploatării de gaze. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA D-L) și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” au refuzat să pună la dispoziția celor interesați documentele care arată gradul de toxicitate al apelor deversate în mediul marin de către OMV Petrom.
- Impactul proiectul Neptun Deep asupra biodiversității din Marea Neagră este minimizat, pe baza unor evaluări eronate ce ignoră principii esențiale precum precauția și impactul cumulativ. În fapt, viața din mare e în real pericol, fiind deja afectată, iar cele mai vulnerabile specii sunt mamiferele marine, precum delfinii.
- Minele marine plutitoare au provocat deja numeroase accidente în Marea Neagră și pot lovi și infrastructura fosilă a OMV Petrom. Documentele proiectului Neptun Deep nici nu iau în calcul acest risc major, deși consecințele pot fi catastrofale pentru oameni și mediu.
Greenpeace solicită, alături de mii de cetățeni, ca acordul de mediu să fie respins. Prin emiterea acestui acord, autoritățile române validează proiectul toxic care pune în pericol Marea Neagră.
Până la data publicării acestui material, autoritățile de mediu n-au oferit niciun răspuns mesajelor venite din partea cetățenilor îngrijorați de soarta Mării Negre.
Discuţie
Resping Proiectul Neptun Deep!