Suntem în plină criză climatică, chiar dacă ne este greu să acceptăm asta. Temperaturile toride continuă să crească de la an la an, iar expresia „este cea mai rece vară din următorii ani ai vieții noastre” se adeverește. Chiar în zilele următoare, harta Europei se înroșește cu temperaturi care vor ajunge la sfârșitul săptămânii în România până la 40°C, potrivit modelului european de prognoză, ECMWF, și posibil chiar peste, după cum arată modelul american de prognoză, GFS.
Să știi cum să te răcorești și să te hidratezi este vital în contextul unui val de căldură. Iată câteva recomandări pentru a-ți regla temperatura corpului și pentru a te menține în siguranță în timpul episoadelor de căldură extremă:
Bea multe lichide
Regula de aur a hidratării este să bei atunci când îți este sete. Cu toate acestea, când temperaturile încep să crească, poate fi dificil să măsori cât de mult lichid pierde corpul tău, așa că o regulă simplă este să bei o cană de apă pe oră. Evită să bei sucuri îndulcite, cafea sau alcool, deoarece acestea sunt diuretice și cresc nivelul de deshidratare al corpului.
Consumă alimente care te și hidratează
Pepenele, piersicile, fructele de pădure, strugurii și portocalele sunt toate opțiuni potrivite. De asemenea, legumele care pot fi stoarse, cum ar fi castraveții, țelina și măslinele, sunt pline de lichide. Mâncărurile pe bază de lichide, cum ar fi supele, pot și ele ajuta foarte mult.
Evită activitățile fizice intense în aer liber
Încearcă să nu faci exerciții fizice în cele mai fierbinți momente ale zilei. Dimineața devreme și după-amiaza sunt de obicei mai răcoroase și, prin urmare, au un impact mai mic asupra corpului tău atunci când faci exerciții.
Limitează căldura în spațiile interioare
Să nu ai aer condiționat acasă sau la birou poate părea un coșmar, dar mulți oameni nu au această opțiune și trebuie să recurgă la un ventilator. Asigură-te că ții ventilatorul la o distanță sigură de patul tău și că nu îl ai îndreptat direct către tine. De altfel, dacă temperatura ambientală depășește 32 de grade, mai bine este să nu folosești ventilatorul.
Pentru a te asigura că locuința ta nu devine irespirabilă, poți închide și ferestrele expuse la soare și trage jaluzelele sau draperiile pentru a bloca lumina directă.
Criza climatică nu este doar despre natura care se încinge lângă noi cu fiecare an care trece și despre descoperirea unor alte noi tehnici prin care putem traversa aceste perioade. Mediul nu suferă singur. Nu are cum. Mediul înseamnă casa unde ai copilărit și unde ai învățat să te joci, parcul în care ai alergat și în care ți-ai dăruit primul sărut, locul de muncă pe care-l iubești sau îl urăști, dar de la care te întorci la fel de obosit. Mediul înseamnă muntele pe care-l urci, marea în care înoți, câmpul pe care-l lucrezi și care-ți oferă hrană, grădina cu flori a mamei și drumurile pe care le-ai străbătut și le vei străbate în această viață. Noi suntem una cu natura, iar în acest moment noi toți ardem.
Cu toate acestea, însă, încă mai vrem să credem că mai este timp pentru a reuși să protejăm planeta pe care locuim. Fiecare dintre noi este responsabil să aibă grijă de ceea ce-l înconjoară, pentru a avea, în final, grijă de el însuși. Fie că ne micșorăm amprenta de carbon pe care o lăsăm în urma noastră, printr-o alimentație bazată în mare parte din produse vegetale, fie că susținem lupta pentru a obține protejarea strictă a 10% din pădurile din România sau că ne opunem afacerilor cu combustibili fosili, care nu fac decât să intensifice situația în care ne aflăm, implicarea fiecăruia, oricât de mică, face diferența.
Am vrea să credem că putem crea un viitor în care nu mai căutăm modalități prin care să rezistăm valurilor tot mai intense de căldură, ci unul în care reușim să ne bucurăm și de perioadele de vară fără să avem un program diferit.