21 Octombrie, Curtea de Apel București – Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanțelor suspendarea și anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic “CT-I-s-A-02561” situat în Platforma continentală a Mării Negre își pierde statutul de monument istoric. Greenpeace reclamă că nu a fost respectată procedura prevăzută de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizația de mediu susține că proiectul Neptun Deep primește un tratament preferențial din partea instituțiilor române, amenințând patrimoniul cultural și dreptul românilor la un mediu curat și la sănătate.
O bună parte din documentația care a stat la baza eliberării ordinului (certificatul de descărcare, avizul comisiei zonale a monumentelor istorice, avizul secțiunii de evidență, etc.) sunt ținute secrete de Ministerul Culturii, deși conțin informații de interes public pe care Greenpeace România le-a solicitat.
Întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată Sit arheologic subacvatic de importanţă naţională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină și din epoca greacă. Zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracție și transport de gaze naturale. Pe o suprafață de 7500 km 2, OMV Petrom si Romgaz vor împânzi Marea Neagră cu centre de foraj, sonde, manifolduri, risere, conducte de alimentare, platforme, cabluri, etc.
“Modul în care s-au eliberat și se eliberează avizele pentru exploatarea gazelor fosile din perimetrul Neptun Deep, adică pe repede înainte și fără respectarea prevederilor legale, ne arată că instituțiile statului, de la un capăt la celălalt, sunt captive unui grup de interese bine instrumentat. Când banii, corupția și puterea vorbesc, siturile arheologice de interes național sunt distruse. Neptun Deep nu reprezintă doar o amenințare pentru viitor, dar și una care șterge cu buretele legăturile noastre cu trecutul. Conservarea patrimoniului cultural subacvatic este esențială pentru cunoașterea și păstrarea istoriei și tradițiilor antice, salvând dovezile tangibile ale vieții umane trecute, asigurând în același timp accesibilitatea și cunoștințele pentru generațiile viitoare. ” declară Vlad Cătună, coordonator campanii Climă și Energie, Greenpeace România.
Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom și Romgaz, Primăria și Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare și lipsă de transparență în legătură cu date cruciale ce vizează substanțele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep: https://suport.greenpeace.ro/salvammareaneagra
Discuţie
Terminati odata cu procesele impotriva statului, Romania are nevoie sa exploateze resursele tarii, pentru ce le avem sa ne uitam la ele? Gasiti mereu ba un rac, ba un gandac, ba nu stiu ce fel de fantasmagorie intr-un rau ca sa opriti proiectele tarii cum sunt hidrocentalele de care avem atata nevoie. Nu vedeti ca importam energie de la alti la niste preturi prohibitive si noi nu mai terminam investitiile de miliarde facute la hidrocentrale. Acum ati gasit nu stiu ce sit submarin de care nu a auzit si nu intereseaza pe nimeni ca sa blocati ceva. Cine va plateste asa de bine ca sa va manifestati ca niste straini de tara cu interese ascunse? Sa nu-mi spuneti ca nu este asa! De exemplu eu nu v-am vazut sa va legati cu lanturi de fabricile de tocat paduri ale austriecilor lui Iohannis? In concluzie mai usor cu pianul pe scari!!
Companiile petroliere turcești exploatează de ani buni pe scară largă gaze din perimetre adiacente Neptun Deep.... Ar fi interesant de aflat dacă ați făcut același gen de presiuni asupra autorităților turcești și cu ce rezultate ! Și cea zis Erdogan!