București, Căminul Artei – CAV, strada Biserica Enei, nr. 16
Programul expoziției:
🔹 14 noiembrie: Vernisaj de la ora 18:00
🔹 15-17 noiembrie: Deschisă zilnic între 14:00 și 20:00
„Dincolo de ape” – o expoziție foto-documentară despre inundațiile din județul Galați și criza climatică, se deschide astăzi la Căminul Artei
Timp de patru zile puteți vizita expoziția foto-documentară „Dincolo de ape” la Căminul Artei, pe strada Biserica Enei numărul 16, București. Vizitatorii vor putea descoperi poveștile impresionante ale comunităților din județul Galați, afectate de inundațiile devastatoare, o mărturie vie a impactului schimbărilor climatice.
Ploile torențiale aduse de ciclonul Boris în septembrie 2024 au provocat un dezastru fără precedent: aproape 7000 de locuințe au fost afectate, dintre care 1000 distruse complet, iar șapte oameni și-au pierdut viața. Expoziția își propune să aducă în prim plan amplificarea fenomenelor extreme, care, în tandem cu neglijența politică și cu lipsa de măsuri eficiente de prevenire, pot duce la dezastre inimaginabile.
În contextul actual, când fenomenul schimbărilor climatice continuă să crească în intensitate și frecvență, inundațiile devin un simbol al crizei climatice reflectate în țara noastră.
„Muncești o viață, strângi câte ceva acolo, pui. Că aveam de toate, de toate, absolut. Doamne… și când te trezești cu nimic, nici sare, nici sare să nu ai. Ce să mai… Stai ca un cerșetor să aștepți să-ți aducă cineva o farfurie de mâncare sau o conservă. Ce să faci? Asta-i treaba. E greu. Dar încercăm să trecem așa cum se poate,” mărturisește Vasile Mirică, în vârstă de 81 de ani, din Slobozia Conachi.
Fotografiile din expoziție surprind, dincolo de catastrofa naturală, forța și vulnerabilitatea oamenilor care au trăit aceste momente de cumpănă. „La ora șase în dimineața zilei de 14 septembrie, Monalisa Marin a primit un mesaj de la un nepot: zona din Costache Negri unde trăiește familia ei a fost inundată puternic și nu se știe nimic de mama și fratele ei. „La momentul acela nu se știa dacă mai sunt în viață,” își amintește Monalisa. A încercat să sune, dar rețelele nu funcționau în zonă. „Din păcate nu am reușit să văd mare lucru, știam doar că s-a întâmplat o mare nenorocire.”
În ciuda faptului că imaginile documentate spun povești de pierdere, mesajul expoziției este unul de speranță. Vorbim despre puterea solidarității, care, de cele mai multe ori, se naște în momente de criză, dar și despre necesitatea unui angajament ferm pentru a proteja comunități noastre și implicit mediul, ca să ne asigurăm că astfel de fenomene nu vor deveni mai frecvente.
„Până la gură, doi centimetri și îmi intra în gură”, își amintește Ioana Marin de noaptea de vineri, 13 spre 14 septembrie, când satul în care s-a născut, Slobozia Conachi, a fost lovit din nou de inundații. A treia oară în 11 ani.
„Noroc că a fost băiatul care stă la noi de a spart podul din partea cealaltă și ne-a băgat în pod. Dar eu era să mă înec.” Îmi arată o poză cu casa ei, din care doar acoperișul de tablă se mai vedea deasupra apei. „Apa când a venit, a venit odată”, spune Ioana. „Cu forță, că dacă nu venea cu forță, nu se dărâma aici adăpostul de animale, nu se dărâma acolo cămara, nu cădea tavanul. Mi-a smuls ușile din țâțâni.” – foto-documentare de Ioana Moldovan.
Despre expoziție:
Ioana Moldovan este fotografă documentaristă și jurnalistă independentă. Reportajele sale, axate în principal pe probleme sociale, de mediu și efectele conflictelor armate, au fost publicate în publicații de renume precum The New York Times, NPR, BBC, Der Spiegel, GEO Magazin, de Volkskrant și Libération.
Răzvan Dima este fotograf și artist media, născut într-o familie de artiști care i-au oferit spațiu pentru explorare, inițiere și aprofundare în lumea imaginii. Timp de opt ani, a colaborat cu diverse televiziuni și artiști independenți, călătorind în mai multe țări și adunând povești pe care continuă să le arhiveze pe peliculă foto-video. În prezent, este student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film.
Curator: Robert Obert
Sound design: Matze