București, 22 noiembrie 2024 – Greenpeace România a câștigat primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.
Atât Institutul Grigore Antipa, cât și Administrația Bazinală, au refuzat sistematic să comunice testele de ecotoxicitate și documentația tehnică depusă în vederea emiterii avizului de gospodărire a apelor, documente ce vizau aspecte de mediu, încălcând astfel liberul acces la informațiile de interes public.
„Instanțele au transmis un mesaj foarte clar – Administrația Bazinală și Institutul Grigore Antipa trebuie să acționeze în interesul cetățenilor români și a mediului înconjurător. Ele nu pot ascunde informații de interes public, făcând astfel jocurile poluatorilor. Este dreptul nostru să știm ce substanțe chimice OMV Petrom și Romgaz intenționează să deverseze în Marea Neagră și cum vor afecta sutele de specii vulnerabile care se adăpostesc în mare” a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.
Conform Raportului Integrat de Mediu, lucrările de construire, operare și dezafectarea ulterioară a facilităților offshore Neptun Deep prezintă o serie de efecte asupra apei marine, care pot induce un impact direct asupra mării. Numai în perioada de operare (aproximativ 20 de ani), vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de m3 de apă uzată.
Până în prezent, Greenpeace România a acționat în instanță companiile OMV Petrom, Romgaz și autoritățile implicate în procesul de aprobare a proiectului Neptun Deep. Peste 50 de mii de oameni au semnat petiția pentru protejarea Mării Negre. De asemenea, organizația susține că independența energetică a României poate fi garantată prin intermediul energiei regenerabile, eficienței energetice și a capacităților de stocare.
Contact:
Vlad Cătună, Coordonator Campanii, Greenpeace România, vlad.catuna@greenpeace.org, 0754029180
Mihnea Matache, Purtător de cuvânt, Greenpeace România, [email protected], 0749135749
Discuţie
Subscriu. O suprafață echivalentă cu teritoriul României din deșertul Sahara acoperită cu panouri fotovoltaice poate acoperi TOATE nevoile energetice ale TUTUROR oamenilor de pe Planetă (industriale, electricitate pentru nevoi casnice și birouri, încălzire, răcire, transport) - gratis, de la Soare. 1% din teritoriul României acoperit cu panouri fotovoltaice acoperă TOATE nevoile energetice ale țării - plătim o dată pentru înființarea parcului de panouri și apoi doar mici cheltuieli de mentenanță. Dar se vrea că noi sa fim plătitori veșnici. Se vrea ca noi sa fim o vacă de muls veșnică. Cine plătește pagubele din Valencia? Dar viețile pierdute? Cine plătește deșertificarea terenurilor agricole ale României? Noi suntem doar o bună vacă de muls. Și atât. "Statul să plătească pagubele" - adică tot noi.
Sunt curios dacă Guvernul României prin intermediul lui Romgaz ne va furniza gazul gratis, căci sunt instituții publice finanțate din banii publici, adică din impozitele noastre. Sau vom plăti, oare, acel gaz extras de pe teritoriul țării noastre? 🤔
Sunt curios dacă Guvernul României prin intermediul lui Romgaz ne va furniza gazul gratis, căci sunt instituții publice finanțate din banii publici, adică din impozitele noastre. Sau vom plăti, oare, A DOUA OARĂ acel gaz extras tot cu ajutorul banilor nostri? 🤔 Și nu putea, oare, Statul să extragă singur? Vedeți, v-am spus mai sus, suntem doar o bună vacă de muls. 😆 Cică totul e "pentru securitatea energetică a României". Vrăjeală. Securitatea energetică este să ai energie gratuită de la Soare și să nu mai împovărezi cetățenii țării. In plus, o să ai și securitate agricolă fără terenuri deșertificate și BONUS un mediu curat și sănătos pentru generațiile viitoare