România, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri conform regulilor guvernanței privind uniunea energetică și acțiune climatică, trebuie să depună către Comisia Europeană, până pe 31 decembrie 2019, documentul final –  Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030.

În urma aderării UE la Acordul de la Paris, Uniunea Europeană și-a asumat un rol important în privința combaterii schimbărilor climatice, prin cele 5 dimensiuni principale: securitate energetică, decarbonizare, eficiență energetică, piața internă a energiei și cercetare, inovare și competitivitate. Fiecare stat membru trebuie să pregătească acest plan ținând cont de cele 5 dimensiuni.

A rămas mai puțin de o lună până când România trebuie să trimită documentul final care stabilește cum va arăta sectorul energetic în următorii 10 ani. Din păcate, documentul nu a fost făcut public și nici supus dezbaterii publice, deși Regulamentul (EU) 2018/1999 subliniază faptul că „Statele Membre  trebuie să se asigure că publicului i se oferă oportunități timpurii și eficiente de a participa și de a fi consultat cu privire la pregătirea planurilor naționale integrate de energie și climă.”  De asemenea, „fiecare stat membru stabilește termene rezonabile care să permită publicului suficient timp pentru a fi informat, pentru a participa și pentru a-și exprima opiniile.”

În Ungaria, mai mult de 150.000 de oameni au completat sondajul inițiat de guvernul maghiar pe tema energiei și schimbărilor climatice, în timp ce în Austria consultările s-au desfășurat pe o perioadă de o lună. Germania a cheltui 2.5 milioane de euro pentru a se asigura ca procesul de consultare ajunge inclusiv în rândul celor care nu sunt pasionați de subiectul energiei și schimbărilor climatice.  În Franța, consultarea cunoscută și sub numele de „Disputa Națională privind tranziția energetică” a durat 9 luni de zile. Au participat peste 170.000 de oameni în consultarea online și au fost organizate peste 1000 de evenimente pentru a promova evenimentul, în timp ce municipalitățile, companiile, parlamentul și alți actori relevanți au format subcomitete pentru a discuta anumite detalii privind sectorul regenerabilelor și cum anumite măsuri ar putea fi finanțate.

Domnule Ministru Virgil Popescu, în ce stadiu se află Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice al României? Când vor avea loc consultările pe subiect și cum vă veți asigura că România urmează calea europeană în materie de transparență și consultări publice?