V torek, 26. 1. 2021, smo priredili brezplačno spletno projekcijo dokumentarnega filma »Kako spremeniti svet«. Na dogodek se je prijavilo preko 300 ljudi, projekcija filma pa se je začela iz približno 150 različnih prijav.

Zakaj smo dogodek organizirali?

Leto 2021 je leto, ko bo Greenpeace kot okoljevarstvena organizacija dopolnil abrahama. Minilo je 50 let od prvih zametkov, ko se je skupina pogumnih aktivistov iz Vancouvra v zarjaveli ladji  podala na morje proti Amčitki na Aljaski, da bi preprečila jedrski poskus ameriške vlade. Kar se je začelo kot spontana reakcija proti oboroževalni tekmi, se je pod vodstvom radikalnega misleca Roberta Hunterja razširilo v globalno ekološko gibanje, ki so ga poimenovali Greenpeace.

V čast našim pionirjem in ekološkemu boju skozi vsa ta leta smo pripravili projekcijo dokumentarnega filma z naslovom »Kako spremeniti svet«, ki preko arhivskih posnetkov, intervjujev in zapisov iz dnevnikov Roberta Hunterja oriše začetke in nadaljnji razvoj naše organizacije. Vabimo vas, da z ogledom filma spoznate kako je Greenpeace v sedemdesetih letih pričel spreminjati svet in vplivati na odločitve vlad, ki so dotlej brezvestno pobijale kite in tjulnje, brezmejno onesnaževale okolje in izvajale jedrske poskuse v morjih. Nekatera načela in ideje, ki so se takrat rodile veljajo in zaznamujejo našo organizacijo še danes. Prva med njimi je ideja mirnega, nenasilnega in neposrednega delovanja, po kateri je Greenpeace zaslovel in bo vedno predstavljal naše temeljno načelo.

Napovednik filma

Danes je Greenpeace globalna organizacija in se je v vseh teh petdesetih letih razširil v več kot 55 držav po svetu. Naše poslanstvo je boj proti vsem oblikam zlorabe okolja. Bili smo ključni akter za skoraj popolno izkoreninjenje lova kitov in konec jedrskih poskusov po vsem svetu. Brez naših podpornikov z njihovimi mesečnimi donacijami in naše velike globalne mreže aktivistov in prostovoljcev pa to sploh ne bi bilo mogoče. 

Komu je film namenjen?

Film je namenjen vsem starejšim od 18 let, ki jih zanima delovanje naše organizacije in kako je nastala. Vabimo vas, da si ogledate film in spoznate ali želite tudi vi biti del te velike zgodbe. Posebej ga namenjamo tistim, ki bi podobno kot naši pionirji zapluli z nami v aktivistične vode proti izzivom, ki čakajo pred nami. 

Si želiš postati okoljski aktivist/ka?

Zaradi grožnje podnebnih sprememb in izgube biotske raznovrstnosti naše delovanje postaja pomembnejše kot kdajkoli prej. Od naših odločevalcev moramo odločno zahtevati konec dobe fosilnih goriv ter preiti v trajnostno in pravično družbo za vse. 

Brez naše velike globalne mreže prostovoljcev in aktivistov si tega boja ne znamo predstavljati, saj je srce Greenpeaca in je ključna za izvedbo naših aktivnosti. 

Vedno iščemo in smo odprti za strastne ljudi, ki se nam želijo pridružiti. Če te torej skrbi za našo prihodnost in bi rad/a glede tega kaj storil/a, te vabimo, da si najprej ogledaš dokumentarni film, nato pa te bomo obvestili o nadaljnjih korakih in izobraževanjih za sodelovanje v naših akcijah. 

Seveda je ogled filma dobrodošel tudi za vse ostale, ki bi vas utegnil zanimati. Pri našem delovanju pa lahko pomagate tudi kot:

DONATORJI

Greenpeace je svojo neodvisnost vedno videl kot ključ za svoj uspeh. Dejstvo, da nikoli ne sprejemamo sredstev od korporacij, vlad in vladnih institucij, je zelo pomembno. Hvaležni smo vsem fizičnim osebam, ki nas finančno podpirajo po vsem svetu in nam tako omogočajo uresničevati ambiciozne kampanje v tem boju. Tudi vi nam lahko pomagate v obliki mesečne ali enkratne donacije.

>> DONIRAJ

PODPORNIKI

Lahko pa nam pomagate tudi s spletnim aktivizmom, s podpisom naših peticij, deljenjem naših pozivov, pisanjem pisem in pozivov našim odločevalcem. Več o našem delu, kampanjah in peticijah si lahko preberete na spletni strani:

>> UKREPAJ!