Greenpeace: Sporočilo za javnost

Trst / Ljubljana, 13. oktober 2013 – Danes zjutraj so aktivisti Greenpeacea na regati Barcolana v Trstu s protestno akcijo ponovno zahtevali opustitev vseh poskusov črpanja nafte na Arktiki. Z gumijastima čolnoma so s transparenti pluli ob zmagovalni jadrnici Esimit Europa 2, katere glavni sponzor je ruski energetski gigant Gazprom. Aktivisti so prav tako opozorili na dejstvo, da Arktična trideseterica zaradi miroljubnega protestiranja proti črpanju nafte na Arktiki ostaja v ruskem priporu. Akcije so se udeležili aktivisti iz Greenpeace Italije ter Greenpeace Osrednje in Vzhodne Evrope (CEE), in sicer s Poljske in Slovenije.

Akcije se je udeležila tudi Tina Peternel, predstavnica Greenpeace v Sloveniji, ki je ob tem dejala: »Z današnjim protestom nikakor ne nasprotujemo jadranju ali tovrstnim prireditvam. Gre za jasen protest proti Gazpromu, glavnemu pokrovitelju zmagovalne ekipe. Esimit Europa 2 pluje pod evropsko zastavo ter je evropski simbol inovacij in učinkovitosti. Kljub temu pa je njen glavni pokrovitelj Gazprom, ki sodi med najbolj brezbrižna podjetja zaradi svojih načrtov črpanja nafte severno od arktičnega kroga. To predstavlja velikansko tveganje tako za neokrnjeno arktično okolje, kot tudi za vse nas. Črpanje nafte na Arktiki, ta popolna norost, se mora končati.«

Gazprom si prizadeva postati prvo podjetje, ki bi komercialno izkoriščalo nafto iz zalog pod ledenimi vodami Arktike. Gazpromov paradni konj v tem poskusu je naftna ploščad v Pečorskem morju, ki naj bi začela delovati v začetku prihodnjega leta. Gre za zastarelo tehnologijo, ki ne bo prenesla skrajnih vremenskih razmer arktičnega okolja. Zato so aktivisti Greenpeacea pred tremi tedni nameravali splezati na to ploščad, na njej izvesti miroljuben protest in tako opozoriti na tveganja v zvezi s črpanjem nafte najbolj severno doslej. Ruska obalna straža je na kraju protesta zajela ladjo Arctic Sunrise ter aretirala 28 aktivistov in dva novinarja.

Vseh ”Arktičnih 30” je odtlej priprtih pod obtožbo piratstva, za kar je zagrožena kazen 15 let zapora. Očitajo jim dejanja, ki jih niso storili.  

Greenpeace poziva Rusko podjetje Gazprom k opustitvi nevarnih načrtov za črpanje nafte na Arktiki. Ob tem zahtevajo takojšnjo izpustitev vseh 30 priprtih in vrnitev ladje Arctic Sunrise.

KONEC

Kontakt:

Na terenu za Greenpeace CEE in za Slovenijo: Tina Peternel +386 40 430 088

Greenpeace na Barcolani sporoča Gazpromu: umaknite se z Arktike!