Srečanje politike in gospodarstva na znameniti Greenpeaceovi ladji Rainbow Warrior

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 25. 7. 2014 – V Kopru gostuje znamenita Greenpeaceova ladja Rainbow Warrior III, ena najbolj okolju prijaznih jadrnic na svetu, ki s svojo energetsko učinkovitostjo simbolizira trajnostni razvoj. Ob tej priložnosti so se na krovu zbrali predstavniki slovenske politike, zelenega gospodarstva in civilne družbe, da bi spregovorili o prihodnosti razvoja Slovenije in izhodu iz krize s pomočjo investicij v obnovljive vire energije. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor.

Znamenita Greenpeaceova ladja je v Slovenijo priplula v podporo razvoju obnovljivih virov. V ta namen je Greenpeace v Sloveniji organiziral srečanje Zeleno gospodarstvo in nova delovna mesta, ki so se ga udeležili gospodarstveniki, aktivni na področju obnovljivih virov, predstavniki političnih strank in civilne družbe. Zbrane je nagovoril predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor:
“Tega dododka sem se udeležil, ker sem tudi osebno trdno prepričan v pomen trajnostnega razvoja. Začrtati moramo nove horizonte, ki bodo omogočali visoko kakovost življenja ne samo nam, temveč tudi naših otrokom in vnukom. V okviru zmožnosti, ki mi jih dopušča moja funkcija, si bom tudi usebno po najboljših močeh prizadeval, da bo nova vlada ustrezno omogočila trajnostni razvoj v Sloveniji.”

Tina Peternel, v.d. vodje Greenpeace v Sloveniji, je v nagovoru gostov dejala:
“Ladje z imenom Mavričnega bojevnika so v preteklih desetletjih pričale neštetim primerom uničevanja okolja, s svojimi aktivnostmi pa so prispevale k izboljšanju pravil in zakonodaje po vsem svetu. Danes je čas, ko moramo s tovrstnimi prizadevanji nadaljevati. Podnebne spremembe so eden največjih izzivov človeštva v 21. stoletju. Postopoma moramo opustiti fosilna goriva, ker ta povzročajo podnebne spremembe, te vire pa moramo nadomestiti s čistimi in obnovljivimi viri energije. Potrebujemo energetsko tranzicijo.”

Slovenija žal zaostaja za svetovnimi trendi. Ustavili smo investicije v sončne elektrarne, nimamo investicij v vetrne elektrarne. Hidroelektrarne se gradijo petkrat počasneje, kot je bilo predvideno, praktično pa nimamo elektrarn na odpadno lesno biomaso. Za primerjavo, v Nemčiji proizvedejo samo iz biomase 2,5 krat več elektrike, kot je Slovenija proizvede iz vseh svojih virov skupaj (več v prilogi).

Tina Peternel je v zaključku dejala:
“Slovenija ima znanje, ima podjetja in ima sposobne ljudi, ki zmorejo uresničiti zelene investicije ter ustvariti nova delovna mesta. Vsi skupaj pa potrebujemo tudi politično voljo, da bomo temu odprli prosti pot.”

Rainbow Warrior III je prva ladja v Greenpeaceovi floti, ki je bila zgrajena namensko za potrebe znanstvenih raziskav in izvajanje kampanj. Nosi lahko kar osem ton dodatne visoko tehnološke opreme, premore pa tudi najnovejši satelitski komunikacijski sistem, s katerim lahko okoljske zločine, katerim je priča, prenaša v živo v vse medije širom sveta. Je izredno hitra, trajnostno naravnana in energetsko učinkovita, plovbo pa ji zagotavljajo 55 metrov visoka jadra, ki s pridom izkoriščajo moč vetra, ki je tudi primarni vir potovanja ladje.

Rainbow Warrior pluje na turneji po Sredozemlju in Jadranskem morju z namenom promocije obnovljivi virov energije kot rešitve za zdravo okolje, varno podnebje in zagon gospodarstva v Evropi. Na svoji poti v Slovenijo se je ladja ustavila v Španiji, Franciji, Italiji, Grčiji in na Hrvaškem.

KONEC

Več informacij:
Dejan Savić, [email protected], 040 165 195