Greenpeace: Sporočilo za javnost

Amsterdam, Ljubljana, 18. december 2013 – Greenpeaceovi aktivisti, ki so zaradi miroljubnega protestiranja na Arktiki preživeli dva meseca v zaporu in še dodaten mesec v Rusiji, so ob pomilostitvi izrazili olajšanje. Hkrati pa opozarjajo, da boja še ni konec: “Za Arktiko ni pomilostitve”.

Ruski parlament je danes glasoval v prid amandmaju, ki v pomilostitev vključuje tudi vse posameznike, obtožene huliganstva. Mednje sodi tudi Arktična trideseterica – 28 aktivistov in dva svobodna novinarja, ki so bili septembra aretirani zaradi miroljubnega protestiranja na Gazpromovi naftni ploščadi na Arktiki. Zaključno glasovanje bo potekalo ob 16. uri, vendar se izid lahko spremeni samo v primeru, če parlament zavrne celoten zakon, kar je zelo malo verjetno.

Tako se bodo pravni postopki proti trideseterici skoraj zagotovo zaključili in vseh 26 aktivistov, ki nimajo ruskega državljanstva, se bo končno lahko vrnilo domov k svojim družinam.

Ana Paula Maciel, brazilska aktivistka, je ob novici povedala:

“Čutim veliko olajšanje, vendar ne praznujem te novice. V zaporu sem preživela dva meseca za zločin, ki ga nisem storila, obtožnica proti meni je bila popolnoma nesmiselna. Ampak zgleda, da se bom lahko kmalu vrnila domov in to me veseli. V mislih sem z ruskimi kolegi, ki jim bo kljub pomilostitvi ostala kazenska datoteka za dejanje, ki ga niso storili. Vse to samo zato, ker smo se postavili v bran Arktiki.”

Peter Willcox, kapitan ladje Arctic Sunrise, je dodal:

“Kmalu se bom lahko vrnil domov, vendar se moj pripor nikoli ne bi smel zgoditi. Na Arktiko smo odpluli, ker temu edinstvenemu okolju grozijo brezbrižni načrti naftnih podjetij. Tam so našo ladjo zasegli oboroženi in zamaskirani možje – ta zgodba se počasi zaključuje in kmalu bomo svobodni, ampak za Arktiko ni pomilostitve. Arktika ostaja ogrožena iz strani podjetij, ki jo želijo izkoristiti za svoje dobičke in s tem ogroziti prihodnost našega planeta. Nismo mi tisti, ki smo bili tam zločinci.”

Kljub vsemu še ni jasno, kdaj se bodo aktivisti lahko zapustili Rusijo. Trenutno nimajo veljavnih vizumov, saj jih je v mednarodnih vodah skupaj z ladjo zasegla ruska obalna straža in jih privedla na kopno. S sprejemom pomilostitve ne bodo priznali krivde, se bodo pa tako končali pravni postopki proti njim. Usoda Greenpeaceove ladje Arctic Sunrise, ki je še vedno zasežena v Murmansku kljub ukazu mednarodnega sodišča za izpustitev, še ni znana.

V boju za izpustitev Arktičnih 30 se je v 46 državah in več kot 150 mestih po svetu zgodilo čez 800 protestov , ruska veleposlaništva pa so prejela čez 2,6 milijona pisem. Med podporniki so tudi Sir Paul McCartney, Madonna, Jude Law, z Oskarjem nagrajena igralka Marion Cotillard, Ewan McGregor, Juliette Lewis, Ricky Martin, Edward Norton, Gael García Bernal, Ricardo Darín, Alejandro Sanz, Pedro Almodóvar in še tisoče drugih.

Politično podporo so pokazali tudi evropski parlamentarci (med njimi 5 slovenskih), Brazilska predsednica Dilma Rousseff, nemška kanclerka Angela Merkel, angleški premier David Cameron, francoski predsednik François Hollande, generalni sekretar ZN Ban Ki-moon in nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Za izpustitev Arktičnih 30 je pozivalo tudi dvanajst Nobelovih nagrajencev, med njimi Desmond Tutu, Aung San Suu Kyi in Lech Walesa.

KONEC

Kontakt
Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji: [email protected], 040 871 530