Stockholm/Ljubljana, 27. september 2013 – Medvladni panel za podnebne spremembe (IPCC) je danes odobril prvo v seriji poročil, ki bodo sestavljala peto poročilo o oceni stanja (AR5) . Slednje opozarja na alarmantno stopnjevanje vplivov, kakor tudi, da je preprečitev podnebnega kaosa še mogoče.

Edini logični odziv na tako jasna opozorila je takojšnje ukrepanje. Na žalost so danes tisti, ki ukrepajo proti podnebnih spremembam, pridržani v priporu v Rusiji, medtem pa so tisti najbolj odgovorni – industrija fosilnih goriv – zaščiteni s strani vlad po celem svetu,” opozarja Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji.

Štrosova se sklicuje na 28 Greenpeaceovih aktivistov ter neodvisnega fotografa in snemalca, ki so še vedno v priporu v Rusiji zaradi miroljubnega protesta proti črpanju nafte na Arktiki.

Na Arktiki, kot drugje po svetu, so učinki podnebnih sprememb več kot očitni. Zato se po vsem svetu, vse od Keystone naftovoda do naftnih ploščadi na Arktiki, državljani borijo proti utrujajočim napakam dvajsetega stoletja ter zahtevajo nov pristop.

Opozorila o pospešenih vplivih podnebnih sprememb so resnično zaskrbljujoča. V prejšnjem desetletju (2002-2011) se je grenlandska ledena ploskev talila v povprečju s šestkrat hitrejšim tempom, kot desetletje poprej. Antarktika se je talila petkrat hitreje. Od leta 1993 se je morska gladina v povprečju dvigovala dvakrat hitreje kot v prejšnjem stoletju, medtem ko morski led na Arktiki izginja občutno hitreje kot napovedano.

IPCC predstavi različne možnosti za emisije in z njimi povezanimi vplivi v prihodnosti. Scenarij, v katerem ohranjamo podnebno segrevanje pod 2 stopinji Celzija, predvideva ustavitev rasti emisij iz fosilnih goriv do leta 2020, do leta 2070 pa moramo te emisije popolnoma ukiniti.

Najpomembnejše sporočilo tega poročila je, da imamo še vedno izbiro,” dodaja Nina Štros.“Z nadaljnjim kurjenjem fosilnih goriv lahko še naprej podžigamo podnebne spremembe ali pa izberemo drug pristop in izkoristimo preboj, ki so ga obnovljivi viri energije že dosegli.

Branje končnega poročila bo presenetilo marsikaterega slovenskega politika, med katerimi prevladuje občutek, da bodo podnebne spremembe izginile same od sebe. Žal temu ne bo tako. Čas je, da se zbudimo iz triletnega sna in ponovno podnebni politiki dodelimo vlogo, ki jo je v Sloveniji nekoč imela. Obstaja lepša prihodnost od te, proti kateri gremo trenutno. In lahko je naša, če si tega želimo.”

 

KONEC

Dokumenti:

Brifing za medije: Kaj pravi IPCC in kaj to pomeni?

Priloga k brifingu

Kontakt:

Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji: [email protected], 040 871 530

 


 

[1] Medvladni panel za podnebne spremembe (IPCC) je vodilna mednarodna organizacija za znanstveno preučevanje podnebnih sprememb. Najbolj je znan po svojih celovitih poročilih o oceni stanja (Assessment Reports), ki jih od leta 1990 objavlja približno na vsakih šest let. 5. poročilo o oceni stanja (5th Assessment Report – 5AR) bo objavljeno v letih 2013 in 2014 v štirih fazah:

  • Poročilo Delovne skupine 1 (DS1):  The Physical Science Basis, 23-26 September 2013, Stockholm, Švedska
  • Poročilo Delovne skupine 2 (DS2): Vplivi, prilagajanje in ranljivost,  25-29 Marec 2014, Yokohama, Japonska
  • Poročilo Delovne skupine 3 (DS3): Blaženj podnebnih sprememb, ,7-11 April 2014, Berlin, Nemčija
  • AR5 celovito poročilo, 27-31 Oktober 2014, Kopenhagen, Danska

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru.
Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.