Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise je prispela v Koper

Slovenija, 17. april 2013 – Medtem ko evropski ministri za ribištvo, Evropski parlament in Evropska komisija vstopajo v zadnjo fazo pogajanj o novi Skupni ribiški politiki (SRP), je Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise prispela v Koper. Ladja je že od 18. marca na turneji v podporo evropskim trajnostnim ribičem. Namen turneje je poslati sporočilo odločevalcem v Sloveniji, v evropskih državah in EU, da je trajnostni ribolov edini način za zagotovitev zdravih morij z obiljem rib in dolgoročno uspešno ribištvo.

Slovenija je peta država, ki jo bo obiskala ladja Arctic Sunrise. V Koper bo prispela v sredo 17. aprila zjutraj, naprej pa bo odplula v petek 19. aprila zvečer.

Mag. Nina Štros, vodja Greenpeacea v Sloveniji je ob tem dejala:

»Slovenija ima novo vlado in s tem priložnost, da varovanje okolja ponovno  uvrsti med prioritete razvoja Slovenije. V procesu prenove Skupne ribiške politike EU ima Slovenija pomembno vlogo, zato je čas, da nova vlada pokaže svojo zavezanost varovanju morij in malih trajnostnih ribičev, ki že stoletja skrbno ravnajo z morjem.«

Evropska ribiška politika z milijonskimi subvencijami in z dajanjem prednostnega dostopa do ribolovnih kvot že desetletja podpira velike in pogosto uničevalne ribiške ladje. Mala ribiška plovila predstavljajo okoli 80 % evropskega ribiškega ladjevja, a se s samo 20 % ali manj ribiških kvot borijo za preživetje. Medtem pa preostalih 80 % kvot ljubosumno čuva zase uničevalno veliko industrijsko ladjevje. To je slaba novica za naše ribje staleže, za oceane in za veliko malih ribičev, ki že več generacij lovijo odgovorno, a so v nevarnosti, da izgubijo svoja delovna mesta.

Greenpeace poziva vlade, naj podprejo trajnostne ribiče in izkoristijo reformo SRP za zmanjšanje ribolovnih zmogljivosti s prednostnim razrezom najbolj uničujočih ribiških ladij, za dodelitev prednostnega dostopa do ribolovnih območij malim ribičem in za obnovo ribjih staležev na zdravo raven do leta 2015.

Med svojim obiskom v Sloveniji bo Arctic Sunrise gostila številne dogodke. Lahko si boste ogledali ladjo, spoznali posadko in poslušali njihove zgodbe o življenju na morju, se srečali z lokalnimi ribiči, se na razstavi poučili o trajnostnem ribištvu, nenazadnje pa tudi izdelali in podpisali papirnato ladjico v podporo malim ribičem (več na spletni strani myboat.gp/si). To je do sedaj storilo že preko 30.000 ljudi – med njimi romunska ministrica za vodo, gozdarstvo in ribolov Lucia Varga in evropska komisarka za pomorske zadeve in ribištvo Maria Damanaki.

Opomba:

Februarja so poslanci Evropskega parlamenta podprli ukrepe za uskladitev velikosti ribolovne flote EU z razpoložljivimi ribjimi staleži v evropskih morjih, za spodbujanje ribolova v majhnem obsegu in z majhnim vplivom na okolje ter za opustitev potratne prakse t.i. zavržkov (metanja neželenih mrtvih ali umirajočih rib nazaj v morje).

Več informacij o poteku turneje z ladjo in o tem, kako se pridružiti boju malih ribičev Evrope, na http://myboat.gp/si.

 
KONEC

 

Kontakt:

Dejan Savić, Greenpeace v Sloveniji, [email protected], 040 165 195.

 

Fotografije

Na voljo so visokokakovostne fotografije, ki jih lahko prosto objavite z ustrezno navedbo vira.

   

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru. Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.