Protestniki proti črpanju nafte v ruski Arktiki priprti že 30. dan

Greenpeace: Sporočilo za javnost

Ljubljana, 17. oktober 2013 – Greenpeace z aktivnostmi v Ljubljani in po vsem svetu opozarja na dejstvo, da je t.i. Arktičnih 30 – 28 aktivistov in dva novinarja – že 30. dan krivično priprtih v Rusiji. Vseh 30 je obtoženih piratstva, pri čemer je jasno, da Greenpeaceovi aktivisti in novinarji niso pirati.

Danes mineva 30 dni, odkar so 30 moških in žensk aretirali na krovu Greenpeaceove ladje Arctic Sunrise, potem ko so miroljubno protestirali ali poskušali dokumentirati Gazpromove poskuse črpanja nafte v neokrnjenem arktičnem okolju. Vseh 28 aktivistov in dva novinarja se soočajo z obtožbami piratstva in grozi jim 15 let zapora.

Greenpeace v Sloveniji je danes na Trgu francoske revolucije, zgodovinskem simbolu svobode in človekovih pravic, pripravil javno manifestacijo, s katero opozorja javnost na krivico, ki jo doživlja Arktičnih 30, ki so zaradi absurdne obtožbe piratstva že 30 dni po krivem priprti. Manifestacija se je začela s tridesetimi simboličnimi udarci ob gong, ki so ponazorili dolgotrajnost in krivičnost 30-dnevnega pripora. Trije aktivisti so imeli simbolično vklenjene roke, pri čemer so pokleknili pred tridesetimi svečami, postavljenimi v obliko števila 30.

Današnji dogodek v Ljubljani je samo eden izmed 85 dogodkov, ki potekajo v več kot 36-ih mestih v različnih državah sveta, kjer blizu 10 000 ljudi poziva k takojšnji izpustitvi Arktičnih 30.

Mag. Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji, je dejala:
 »Arktičnih 30 se je v imenu vseh nas zavzelo za krhko okolje in podnebje, ki sta v krizi. Zdaj se moramo mi zavzeti zanje. Njihov pripor je napad proti vsakemu posamezniku, ki je kadarkoli dvignil glas in zahteval boljšo prihodnost zase in za svoje otroke. Vsi priprti so zaporniki vesti, mi vsi pa smo odgovorni za njihovo usodo. Trideset dni krivice je dovolj! Čas je, da se absurdne obtožbe piratstva opustijo in se vseh Arktičnih 30 vrne nazaj k družinam«.

Svojo podporo Arktičnim 30 je izrazila široka paleta mednarodnih osebnosti iz sveta politike in civilne družbe. Predsednica Brazilije Dilma Rousseff je prejšnji teden pozvala k njihovi izpustitvi, nemška kanclerka Angela Merkel je o priprtih aktivistih govorila neposredno s Vladimirjem Putinom. Včeraj je enajst Nobelovih nagrajencev za mir Putinu poslalo pismo, v katerem so ga pozvali k takojšnji izpustitvi aktivistov. Olimpijska legenda John Carlos je ob 45-letnici svoje miroljubne geste na Mehiških olimpijskih igrah – ko je na zmagovalnih stopničkah dvignil svojo pest proti rasizmu – pozval k takojšnji izpustitvi Arktičnih 30. Prihodnji teden bo britanski parlament razpravljal o priprtih aktivistih in se odločil, kako bodo posredovali.

KONEC

Več informacij:
Dejan Savić, Greenpeace v Sloveniji, [email protected], 040 165 195

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru.
Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.