Pri Greenpeaceu v Sloveniji z obžalovanjem spremljamo novice o novih poplavah in upamo, da je najhujše že za nami.

Ponovne in vse pogostejše poplave nas opominjajo, da Slovenija potrebuje podnebno strategijo. Ta bi morala določiti, kako se bomo prilagajali na spremembe, ki se jim zaradi globalnega segrevanje ne moremo več izogniti. Ozračje se je namreč že segrelo za 0,8 °C in se še segreva, kar vodi v vedno hujše poplave pa tudi suše, vročinske valove in druge izredne vremenske razmere. Strategija bo morala tudi povedati, kje bomo najprej začeli zmanjševati izpuste toplogrednih plinov, kako se bodo odgovornosti razdelile po sektorjih (energetika, promet, stavbe, industrija, kmetijstvo) in kako bomo ukrepe financirali.

Poplave 1

Poplave 2

Sliki: Brest pri Igu (Foto: Greenpeace/Dejan Savić)

 

Strategija mora temeljiti na kredibilnih študijah, njeno izvajanje pa mora mobilizirati vse sektorje, ki lahko in morajo prispevati. Vlada mora čim prej prioritetno nameniti sredstva za pripravo take strategije

Od vlade Mira Cerarja zato pričakujemo, da bo v najkrajšem možnem času po izteku trenutnih izrednih razmer prevzela odgovornost za strateško ukrepanje in javnosti predstavila načrt spopadanja s podnebnimi spremembami.

 

Več informacij: Tina Peternel, [email protected], 040 430 088.

Sporočilo za javnost je dostopno tudi tukaj.