Ljubljana, 6. december 2012 – Petnajst Greenpeacovih aktivistov je danes pred in na stavbi sedeža družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE) izvedlo opozorilno akcijo. Z njo so pozvali vodstvo družbe, da ne potrdi načrtov Termoelektrarne Trbovlje (TET), ki želi še nadaljnjih trideset let za proizvodnjo električen energije uporabljati premog.

Aktivisti so s strehe stavbe, kjer ima sedež HSE, spustili velik transparent s sporočilom: »Še 30 let premoga v TET? Zavrnjeno! Prihodnost Zasavja ni v premogu.« Pred vhod stavbe pa so simbolično položili več sto kilogramov premoga.

Miroljubna akcija sledi nedavno objavljeni novici, da je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor izdalo energetsko dovoljenje za obnovo 125 megavatnega bloka v TE Trbovlje, ki lahko kot energetski vir uporablja tudi domači ali uvožen premog.  TET je v 100% lastništvu družbe Holding Slovenske elektrarne, slednji pa je družba v 100% državni lasti.

Vodja Greenpeace v Sloveniji, mag. Nina Štros, načrte TET komentira:

»Zdi se, kot da se Slovenija namesto v svetlo prihodnost premika nazaj v temačne podzemne rove. Elektrarna, ki danes rentabilno posluje samo s pomočjo državnih subvencij,  prihaja s predlogom, ki bi to prakso spodbujal še nadaljnjih 30 let. Ne samo, da uporaba premoga v energetske namene povzroča številne zdravstvene in okoljske težave, njegovo kurjenje predstavlja največjo posamično grožnjo prihodnosti našega planeta. Podnebne spremembe so tu in nič več si ne moremo zatiskati oči, da so pozebe, suše in poplave, s katerimi se soočamo zdaj že na letni ravni, stvar naključij.«

»Ljudje že pred več kot dvajsetimi leti na referendumi izrekli proti izgradnji TET3, posledično pa je bil predlagan program prestrukturiranja elektrarne in zapiranja premogovnikov v regiji, za kar je država namenila preko 200 milijonov EUR v zadnjih desetih letih. Skrajni čas je, da se zasavska energetika usmeri v izkoriščanje tistih energetskih virov, ki imajo večjo družbeno sprejemljivost in regiji resnično prinašajo razvojne priložnosti.«

Osnutek Nacionalnega energetskega programa (1) Trbovlje ohranja kot energetsko lokacijo, kjer bi namesto premoga prevladujoči energent postal zemeljski plin, medtem ko regija svoje razvojne priložnosti lahko najde tudi v izgradnji verige hidroelektrarn na srednji Savi. Dokument navaja, da proizvodnja tako iz domačega kot uvoženega premoga na lokaciji TET ne bo konkurenčna, ne glede na sorazmerno nizko investicijo.

Mag. Štros ob tem dodaja:

»Greenpeace danes poziva vodstvo HSE, da se do najkasneje 10. januarja 2013 javno opredeli do predlagane obnove TET4, pri svoji odločitvi pa naj upošteva poleg ekonomike tudi vse eksterne okoljske stroške ter vplive na zdravje ljudi. V luči protestov po vsej državi proti korupciji in samopašnosti oblasti je skrajni čas, da se tudi v slovensko energetiko vnese potrebna transparentnost in odgovornost pri sprejemanju odločitev.«

Greenpeace se zavzema za postopen prehod na obnovljive vire energije, kar pomeni, da moramo postopoma opustiti rabo premoga in drugih umazanih virov energije. Greenpeace z različnimi znanstvenimi študijami, kot je scenarij Energetske (R)evolucije, že vrsto let dokazuje, da lahko z ustreznimi ukrepi precej hitro preidemo na čiste, varne in obnovljive vire energije, ne da bi se pri tem zanašali na premog ali jedrsko energijo.

KONEC

Opombe:

(1)  Institut “Jožef Stefan”, Center za energetsko učinkovitost (CEU), Ljubljana: Poročilo o javni obravnavi predloga NEP 1. del, str. 25,  februar, 2012, Ljubljana, Slovenija. Dostopno na: https://www.greenpeace.org/static/planet4-slovenia-stateless/2019/03/NEP_javna_obravnava_Porocilo.pdf.

(2) Fotografije akcije prilagamo sporočilu, kasneje bodo na voljo na naši spletni strani. Foto: Greenpeace/Ristič. www.greenpeace.si

 

Kontakt:

Dejan Savić, zastopnik za energetsko politiko, Greenpeace v Sloveniji, [email protected], 040 165 195.

 

Več informacij:

Nina Štros, vodja Greenpeace v Sloveniji, [email protected]  040 871 530.

                                                                                                                                          

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si preko kampanj prizadeva za spremembo odnosov in vedenja, zaščito in ohranitev okolja ter za promocijo miru. Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.

v inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.