Want to do more?
Pridruži se ×

Odziv na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (člen 42).

Na isti dan, ko se je Vlada Republike Slovenije pridružila skupni pobudi 16 držav EU za ozelenitev gospodarstva po pandemiji koronavirusa, je Vlada sprejela spremembo zakonodaje, ki zaostruje pogoje za vključitev nevladnih organizacij v postopke pridobivanja gradbenih dovoljenj na ta način, da tudi profesionalne organizacije kot je Greenpeace Slovenija, katerim je država posebej prepoznala, da delujejo v javnem interesu in morajo svoje delo in prispevek redno dokazovati, ne izpolnijo teh pogojev. Preprosto: če bi se načrtoval projekt, s katerim bi za voljo »razvoja« zazidali nove hektarje kmetijske površine, bi takšna uničevanja okolja težje preprečili.

Minister za okolje Andrej Vizjak razlaga, da nekatere manjše okoljevarstvene organizacije izkoriščajo status delovanja v javnem interesu, da namerno onemogočajo gradbene projekte. Greenpeace je organizacija z več kot 40 letno zgodovino boja za okoljsko pravičnost, trenutno delujemo v 55 državah v svetu, v Sloveniji smo aktivni že več kot 10 let, imamo prepoznan status delovanja v javnem interesu, a ne ustrezamo novim pogojem.

Ni vsaka investicija tudi investicija, ki prinese blaginjo ljudem. Kako naša življenja izboljša recimo betoniranje polj in travnikov za širjenje avtocestnih pasov, medtem ko se ozračje segreva izven obvladljivih meja, naše železnice pa stagnirajo in se starajo? Novela zakona na široko odpre vrata gradnjam, ki lahko škodujejo našim naravnim ekosistemom. In ko izgubi okolje, izgubimo vsi. Prav epidemija nas je opomnila, kako dragoceni so osnovni gradniki življenja: dostop do pitne vode in kvalitetne hrane, čist zrak, bogati in zdravi gozdovi, in kako pomembno je, da lahko naše ključne ekosisteme tudi zaščitimo pred uničujočimi posegi.

Zato vas pozivamo, da predlagane spremembe v 42. členu novele anti-koronskega zakona zavrnete.

*Sprememba bi se ob sprejemu v Državnem zboru vpisala v Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (100.f in 100.g člen).

Pravica za ljudi in okolje! (c) Greenpeace.

Katja Podbevšek, vodja Greenpeace v Sloveniji