Včeraj je Državni zbor sprejel nov paket protikoronskih ukrepov. Med njimi so tudi popravki prvega protikoronskega zakona*, s katerimi se zaostrujejo pogoji za vključitev nevladnih organizacij v postopke pridobivanja gradbenih dovoljenj, na način, da tudi profesionalne organizacije kot je Greenpeace Slovenija, katerim je država posebej prepoznala, da delujejo v javnem interesu in morajo svoje delo in prispevek redno dokazovati, ne izpolnijo teh pogojev.

Protest, Greenpeace aktivistov, za zaščito okolja


Katja Podbevšek, vodja Greenpeace Slovenija, komentira: Gre za nevarno odločitev z dolgoročnimi posledicami. Naslednji dve leti bodo lahko potekale gradnje, ki škodujejo okolju, praktično brez kritičnega nadzora in omejitev. Nesprejemljivo je, da se epidemija izkorišča za krhanje okoljskih standardov. S to odločitvijo se tudi nadaljuje zavajanje, da nevladne organizacije zavirajo razvoj. A danes, ko se soočamo ne le z zdravstveno in ekonomsko krizo, temveč tudi degradacijo ključnih ekosistemov, se moramo bolj kot kdajkoli prej vprašati, kaj se nam prodaja kot razvoj. Ni vsaka investicija tudi investicija, ki prinese blaginjo ljudem. Kako bo naša življenja izboljšalo betoniranje kmetijskih površin, da bi širili avtocestne pasove, medtem ko nimamo investicij v nove železniške proge, naša samooskrba z zelenjavo pa je sramotno nizka? Glede na včerajšnjo odločitev, bi v primeru projekta, s katerim bi za voljo »razvoja« zazidali nove hektarje kmetijske površine, takšna uničevanja okolja sedaj težje preprečili. 


* 42. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.