Ribiške flote EU spodbujajo svetovno trgovino z morskimi psi, s tem pa povzročajo tudi njihovo vse večjo ogroženost

Na današnji dan ozaveščanja o morskih psih (Shark awareness day) objavljamo naše najnovejše poročilo, v katerem razkrivamo razvoj ribolova morskih psov v Severnem Atlantiku, pri čemer sledimo zaskrbljujočemu upadanju populacije morskih psov in posledičnih vplivov na zdravje oceanov.

Razkrivamo neodgovornost oblikovalcev politik, njihovo nepripravljenost pri zavzemanju za zdravje morskih ekosistemov in interesov lokalnih skupnosti, nenazadnje pa tudi dejstvo, da uničujoča industrija v iskanju vse večjih dobičkov močno vpliva na (ne)oblikovanje okoljevarstvenih ukrepov.

Poročilo razkriva vse bolj agresivne in uničujoče metode ribiške industrije, vključno z lovljenjem mladic morskih psov in vse večjo učinkovitostjo njihovega orodja, kar vodi v prekomerni ribolov.

Will McCallum, predstavnik Greenpeaceove kampanje za zaščito oceanov, poudarja: »Dogajanje v severnem Atlantiku je odličen primer tega, zakaj je status quo upravljanja svetovnih oceanov povsem porušen. Potrebujemo močan sporazum o svetovnem oceanu (Global Ocean Treaty), ki mora biti sprejet še v letošnjem letu, saj lahko le tako popravimo ta vse bolj uničen sistem in postavimo zaščito oceanov v središče globalnega upravljanja oceanov. Naslednja pogajanja o sporazumu, ki bodo v okviru ZN potekala že v avgustu, bodo priložnost za EU, da tudi v praksi okrepi svoja prizadevanja in tako dokaže, da resnično želi zaščititi oceane. EU mora podpreti močan globalni sporazum, ki bo ustvaril oceanska zatočišča na odprtem morju, ki bodo obnovila populacije morskih psov, nenazadnje pa tako tudi pomagala številnim obalnim skupnostim.«

Glavne ugotovitve s poročila

  • Ribiška industrija – s svojimi flotami na odprtem morju (predvsem iz Portugalske in Španije) – namerno cilja na morska območja, ki so znana po primernosti za razmnoževanje in razvoj mladičev morskih psov.
  • EU, skupaj s špansko in portugalsko vlado, se dosledno upira poskusom izboljšanja upravljanja tega ribištva zaradi lobiranja velike ribiške industrije.
  • Na povprečen ribolovni dan je v vodah severnega Atlantika šokantnih 1.200 kilometrov ribiških kablov z ocenjeno med 15.000 in kar 28.000 trnki.
  • Tovrstne ribolovne prakse so jasen pokazatelj tega, kako regionalne organizacije za upravljanje ribištva ropajo in pustošijo naše oceane. Tudi ICCAT (Mednarodna komisija za ohranitev atlantskih tunov) vseskozi izgublja in pušča morske pse ter oceanske ekosisteme nezaščitene pred številnimi grožnjami, s katerimi se soočajo.
  • Rešitev je Sporazum o svetovnih oceanih, ki bi popravil pokvarjen sistem upravljanja globalnih oceanov. Pogodba mora biti dokončana in sprejeta v ZN avgusta letos, sicer bo do leta 2030 praktično nemogoče zaščititi 30 % oceanov našega planeta.

Slike in video o lovljenju morskih psov v severnem Atlantiku so na voljo tukaj.

Kontakt:

James Hanson, globalni predstavnik za stike z javnostjo – [email protected] / +44 7801 212 994