Ukrayna’da Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi. ( Zaporijya Nükleer Santrali – Anadolu Ajansı )

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna halkına karşı amansız bir savaş başlattı ve şimdi de nükleer felaket riskini tetikliyor. Bu felaketi önlemenin tek yolu, acil olarak ateşkes ilan edilmesi ve nükleer santral bölgesinde güvenliğin sağlanması için tüm Rusya askeri güçlerinin bölgeden geri çekilmesi.

Uluslararası kamuoyu, Ukrayna’daki nükleer, kimyasal ve diğer endüstriyel tesislere verilen zarardan kaynaklanabilecek büyük insani ve ekolojik etkileri acilen değerlendirmeli ve tam da nükleer enerjinin yeşil enerji olarak sınıflandırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğü günlerde yaşadığımız bu tarihi olayı, önemli bir ikaz işareti olarak kabul etmelidir. 

Nükleer reaktör ve nükleer atık depoları elbette her zaman tehlikelidir; ancak böyle bir savaşın ortasında etkilerini tahmin bile edemeyeceğimiz korkunç felaketlere neden olabilir. Tüm bu tehlikelere rağmen nükleer enerjiye yatırım yapılması ve yenilenebilir enerjiye geçişte geç kalınması, işte bugün bizi demokrasiye saygı duymayan hükümetlere ve gezegenimizi hızla yok edecek olan enerji sistemlerine bağımlı hale getiriyor. Bu adaletsiz ve sürdürülemez sistem, tüm gezegeni ve insanlığı giderek derinleşen bir karanlığa sürüklüyor.

Greenpeace olarak, Rusya hükümeti tarafından Ukrayna’da yürütülen savaşı, en sert şekilde kınıyoruz ve Başkan Putin’i derhal geri adım atarak askeri operasyonları durdurmaya çağırıyoruz.

Not: Greenpeace Uluslararası, 2 Mart’ta, Ukrayna’daki nükleer reaktörlerin savaş sırasındaki kırılganlığı üzerine yeni bir analiz yayınladı. Bu analize göre, olası bir kötü senaryoda, Rusya dahil olmak üzere Avrupa’nın büyük bir kısmı, en az on yıllar boyunca yaşanmaz hale gelecek ve 2011’deki Fukushima Daiichi felaketinden çok daha kötü sonuçlar doğuracak.