USA’s præsident Donald Trump har netop – tirsdag aften dansk tid – udstedt et præsidentielt dekret, der udstikker en radikal anden, fossil kurs på klima- og energipolitikken end forgængeren Barack Obama.

(c)Tim Aubry/Greenpeace

Med Trumps nye linje bliver der kort sagt skruet markant ned for beskyttelsen af klimaet og miljøet og op for satsningen på fossile brændsler, især ved at forsøge at stimulere USA’s skrantende kulkraftindustri. Trump vil ophæve Obamas forbud mod at opføre nye kulminer på statslig jord samt forlænge levetiden for de mest beskidte kraftværker. Herudover vil Trump nu arbejde på at rulle den såkaldte Clean Power Plan tilbage, der har til mål at reducere CO2-udledningerne fra kraftværker.

Kunstigt åndedræt til kulindustrien

Hertil lyder kommentarerne fra Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace i Danmark.

“Kulindustriens dage er talte, og det virker håbløst for klimaet og for udviklingen af en grøn energisektor med høj beskæftigelse, når Trump nu forsøger at give de gamle kraftværker kunstigt åndedræt. Siden 2010 er i alt 271 kraftværker gået på pension eller er planlagt til at gøre det, hvilket har ført til et historisk lavt kulforbrug i USA. Det er den nye økonomiske virkelighed, der rammer kulindustrien, og det vil statslige almisser ikke ændre afgørende på. Ny, vedvarende energi tager over i høj fart, også mange steder i USA, og det kan Trump ikke stoppe. Han kan højest forsinke udviklingen,” siger Jens Mattias Clausen.

”Trumps beslutning om at revurdere de amerikanske klimaforpligtelser er desværre blot seneste vidnesbyrd om en regering, der er fuldstændig domineret af kulsorte økonomiske interesser og antividenskabelige klimaskeptikere med en klar dagsorden. Det er decideret sørgeligt. Trumps beslutning vil blive udfordret ved domstolene, er i direkte modstrid med flertallet af amerikanernes holdning til klimaet, og hans nye politik er absolut heller ikke god økonomi for USA.”

”Siden Trumps valgsejr har utallige lande genbekræftet deres støtte til den globale klimakamp. Senest har Kina tydeligt sagt, at man er villig til at påtage sig en lederrolle. Det er et tydeligt udtryk for, at det er i landenes egeninteresse at omstille sig fra sorte brændsler til vind og sol. Klimakonsekvenserne bliver tydeligere for hver dag, der går, og samtidig er der et kæmpe økonomisk potentiale i at lede den grønne teknologiske omstilling. Det ved man også godt i de amerikanske delstater, hvor hovedparten allerede har klimaplaner på plads, som Trump ikke kan røre ved.”