Landbrug
Danmark skiller har et stort konventionelt landbrug, der belaster vores klima og natur voldsomt. For at bremse klimakrisen, skal der globalt produceres langt mindre kød. Især Danmarks mange landbrugsdyr står for en stor del af vores Danmarks drivhusgasser og medvirker til naturødelæggelse både herhjemme og flere steder i verden.


34 %
af Danmarks udledninger af drivhusgasser kommer fra landbruget

50 %
af Danmarks landareal består af fodermarker til dyr

90 %
af den soja, vi importerer til Europa, bruges som foder til svin, køer og kyllinger

Hvorfor er det konventionelle landbrug et problem?
Det konventionelle landbrug presser vores klode. Kødproduktionen bruger for mange ressourcer, fylder for meget og har et voldsomt klimaaftryk. Med en mere plantebaseret kost kan vi bremse klimakrisen og give plads til mere skov, natur og vildt dyreliv.
Læs mere om emnet

Sojaproduktion

Dansk landbrug

Klimavenlig mad
Hvad vi gør
Greenpeace arbejder for omstilling af den store, industrielle produktion af køer og svin – globalt og især i Danmark, der har rekorden som en af verdens største producenter af kød per indbygger. Vi skal have et landbrug med mindre kød og mere plantebaseret dyrkning, så vi kan skabe mere plads til naturen og nå Danmarks klimamål.
Greenpeace udgiver rapporter og analyser, der sætter fingeren på problemerne, afslører bagsiderne af det industrielle landbrug og viser løsninger. Vi udfører research, der skaber forandring. Det har for eksempel ført til klagesagen til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns greenwashing af klimaskadeligt kød, der har fået producenten til at trække sit vildlende klimamærke på varerne.
Vi skaber handlingsorienterede kampagner, der gør det muligt for alle borgere at bidrage og tage handling, ligesom vi bruger fredelige protester og civil ulydighed for at beskytte naturen og klimaet.

Udgivelser
Et større videnskabeligt værk, der fx redegør for en kampagnes grundlag og udgangspunkt. Rapporter, udgivelser, breve, høringsvar og andre arbejds- og baggrundsdokumenter, som vi bruger i vores arbejde. De indeholder som regel mere specifik information om et enkelt emne. Nogle af dokumenter er udarbejdet i samarbejde med andre organisationer eller eksperter.
-
Rapport fra organisationer: Arla spreder røgslør, men svigter reelt klimaet
Greenpeace Nordic og Changing Markets Foundations viser i rapport, at Arla bag røgsløret af greenwashing dumper i sin indsats for klimaet. Arla har ingen mål for at sænke udslippet af de drivhusgasser, der ikke vedrører CO2 og mangler også mål for metangas.
-
Analyse: Derfor kommer den grønne trepartsaftale ikke til at levere
Regeringen kalder selv den grønne trepartsaftale for “historisk”, og den politiske aftale har en række fine ambitioner og tilgange. Men aftalen viser hverken vejen for havmiljøet, naturen eller klimaet.
-
Greenpeace udgiver ordbog: Grøn trepartsaftale → Dansk
Greenpeace har med eksperters hjælp oversat trepartsaftalen. Fra volapyk og politisk spin til dansk. Så kan du selv vurdere, hvor fantastisk aftalen er.
-
Analyse: CO2-afgiften vil ikke afvikle landbrugets jobs – det klarer landbruget selv
Det er en sejlivet myte, at en CO2-afgift vil koste mange arbejdspladser i landbruget. Erhvervet er i derimod færd med selv at afvikle arbejdspladserne, der i mange år er faldet voldsomt.
-
Analyse: Er dansk landbrug verdens bedste?
En ny Greenpeace-analyse giver det store overblik over, hvordan dansk landbrug faktisk står i forhold til EU-landene. Og på natur, klima, beskæftigelse og økonomi indtager vi mange bundrekorder.
-
Fra foder til føde II
Med rapporten Fra foder til føde II, viser vi et landbrug i 2040, der holder sig inden for de planetære grænser. Det er et landbrug, hvor Danmark opfylder de aftaler, vi som land har forpligtet os på både internationalt og nationalt inden for klima, natur, vandmiljø og dyrevelfærd.
-
Greenpeace klager: kontroversiel udvidelse af svinebedrift ødelægger beskyttet natur
Stor svineproducent laver “matrikelfinten” for at udvide med mange tusinde svin. Med naturen som taber. Greenpeace klager for at få stoppet byggeriet.
-
Greenpeace politianmelder Danish Crown for greenwashing af kød
Mere end halvandet år efter at Greenpeace klagede til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns greenwashing, politianmelder organisationen nu selskabet for at vildlede forbrugerne og bryde bl.a. markedsføringsloven.
-
Greenpeace klager over Fødevarestyrelsens svigt af pligten til at skride ind overfor greenwashing
Greenpeace klager til Folketingets Ombudsmand over Fødevarestyrelsen for at handle i strid med god forvaltningsskik og svigte sin pligt til at gribe ind over for overtrædelser af fødevarelovgivningen. Dette gælder i sagsbehandlingen af Greenpeaces klage over Danish Crowns vildledende markedsføring.
-
Rapport: Danmark skal forpligte sig til 45 procent metanreduktion i 2030
Ved sidste års globale klimatopmøde, COP26, gav klimaminister Dan Jørgensen på Danmarks vegne, sammen med 109 andre lande, løfte til den stort anlagte “Global Methane Pledge” om sænke udslippet af den aggressive drivhus med 30 procent i 2030. Men de nuværende politiske aftaler leverer en dansk reduktion på blot fire procent.
-
Ukraine-krigen og fødevarekrisen kalder på mindre kød
10 grønne organisationer opfordrer i den aktuelle krisesituation føde- og landbrugsminister Rasmus Prehn til at arbejde for at sætte turbo på landbrugets og fødevaresektorens grønne omstilling – i Danmark og EU.
-
Danish Crown poster over 30 millioner i mediereklamer for kød
Danish Crown ínvesterer store summer i at påvirke befolkningen til at gøre kød til et foretrukkent valg.
-
Ny Greenpeace-rapport: Landbruget står for knap halvdelen af Danmarks udslip af drivhusgasser
Landbruget fylder knap halvdelen Danmarks samlede udslip af drivhusgasser. Det viser en ny rapport fra Greenpeace.
-
Landbruget står for knap halvdelen af Danmarks udslip af drivhusgasser
Knap halvdelen af Danmarks samlede udledninger af drivhusgasser kommer fra landbruget. Og kødproduktion står for næsten hele landbrugets klimabelastning.
-
Greenpeace-rapport: 40 procent set over 20 år – færre dyr i landbruget er nødvendigt for at nå Danmarks klimamål
40,5 procent! Så meget fylder den animalske produktion af Danmarks total drivhusgasudslip med brug af nyeste tal fra FN’s klimapanel. Greenpeace-rapport om landbrugets metan-bombe og behovet for at reducere antallet af køer og svin.
-
Organisationer i appel til passiv dansk regering: Hæv stemmen over for Brasiliens skovødelæggelse og brud på menneskerettigheder
15 danske organisationer sender et opråb til statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod for at få regeringen til at tage afstand og sige fra over for Brasiliens regering, der…
-
Holland reducerer antallet af landbrugsdyr – Danmark bør gå samme vej
Verdens omfattende produktion af dyr kræver så meget plads, at der mangler jord til CO2-absorberende skov og skov og natur, der fremmer biodiversiteten. Globalt skal antallet af dyr i landbruget…
-
Ny rapport: Naboer kan blive syge af at bo tæt ved dyrefabrikker
“Når vinden blæser fra øst og syd, stinker det så meget, at jeg ikke kan trække vejret udenfor. Jeg får diarré og er nødt til at gå ind.” Sådan fortalte…
-
Sådan kommer Danmark fra ‘Fra foder til føde’
Greenpeace har sammen med 5 andre organisationer udarbejdet rapporten ‘Fra foder til føde’, der opfordrer politikere til at lave en handlingsplan for plantebaserede fødevarer. Hvis Danmark skal nå sine klimamål, kræves mere omstilling til mere plantemad frem for foder til dyr.
-
Landbrugets og heraf den animalske produktions andel af det samlede danske udslip i 2018
Det danske landbrug står for en stor del af Danmarks samlede aftryk på klimaet.
-
Analyse: Danmarks sojaimport kan kun udfases ved at reducere antallet af dyr
Læs hele analysen her:
-
Nabo til en svinefabrik
Greenpeace har i forbindelse med dokumentarfilmen ‘Nabo til en svinefabrik’ igennem et halvt år undersøgt forholdene omkring ni svinefabrikker syd for Holbæk. Greenpeace har interviewet en række naboer, der oplever…
-
Greenpeace-analyse af IPCC-rapport – kødproduktion og skovrydning er klimakrisens hovedårsager
Der skal ske akutte og markante ændringer i måde, verden producerer fødevarer og udnytter jorden på, hvis klimakrisen skal bremses og vi skal holde Parisaftalens 1,5-gradersmål, konkluderer FN’s Klimapanel. I…
-
Halvt så mange køer og svin
Klimaanalyse af ikke-kvotesektorens og dansk landbrugs 2030-bidrag til at indfri 1,5-gradersmålet.
-
Udspil til regeringen: Sådan skal dansk landbrug bidrage til et mere stabilt klima
Med afsæt i ni argumenter kommer Greenpeace sammen med WWF, Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd med opfordringer til, hvordan landbruget kan bidrage mere aktivt til at mindske klimagasudslippet.
-
Less is more
Greenpeace har en vision om at reducere produktion og forbrug af kød- og mejeriprodukter med 50% i 2050. I denne rapport gennemgås de videnskabelige beviser, der beskriver, hvad der skal…
Tips
Vi kan alle tippe hinanden og sammen blive bedre til at træffe de grønne valg. Læs en række artikler om bæredygtighed i hverdagen og få masser af grønne tips, opskrifter og grønne guides til inspiration.
-
Bhindi masala opskrift
Okra er en slags asiatisk mix af peberfrugt og agurk, der han en lidt bitter smag og gode egenskaber i en sauce.
-
Vegansk Pakora opskrift
Pakora er street food, der sælges på ethvert gadehjørne i Indien og Pakistan.
-
Tyrkisk pide opskrift
Opskrift på tyrkisk pide med spinat og vegansk feta.
-
Grøntsagsfyldte auberginer opskrift
En tyrkisk inspireret aubergineret med grøntsager og tomater – perfekt som en sommer forret, frokost eller som tilbehør til aftensmad.
-
Får du nok protein?
Undersøgelser viser, at en af de primære faktorer, der afholder folk fra at reducere deres kødforbrug og blive vegetarer eller veganere, er bekymring for mangel på protein. Kødindustriens emballage og kommunikation bestræber sig på at forstærke denne effektive proteinmyte. Mærkater og emballage anfører tydeligt og stolt kødprodukter som proteinkilde.
-
6 enkle råd til et klimavenligt julebord!
6 enkle råd til et klimavenligt vegansk julebord.
-
Organic Plant Protein har succes med plantebøffer, der smager som kød – klimaaftrykket er 12 gange mindre
Organic Plant Protein sætter kurs mod at blive verdensførende i at levere planteproteiner, der smager som og kan erstatte kød. Produktionen er i omdrejninger og potentialet så stort, at planerne om en ekstra fabrik er i støbeskeen.
-
Sådan kan du sætte mindre kød på menuen i din kommune
Synes du, at det skal være muligt for forældre at vælge mere plantebaseret mad til deres børn i kommunale institutioner? Skal vores ældre på plejehjemmet have mindre kød med sovs og kartofler til fordel for økologiske grøntsager og proteinrige bælgfrugter? Og skal der i det hele taget skrues ned for kødet i de mere end…
Udforsk andre emner

Klimaforandringer
