Szükségtelen és elkapkodott az új atomerőmű

A Greenpeace elítéli az új paksi reaktorok terveit

Sajtóközlemény - június 6, 2012
A Greenpeace tiltakozik az ellen, hogy a kormányzat kiemelt fontosságú és szükséges beruházásnak minősítette a Paksi Atomerőmű telephelyén két új atomreaktorblokk építését.

Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Magyarországnak nincs szüksége az új paksi blokkokra. Az atomerőművi áramtermelés nem járul hozzá a fenntartható fejlődéshez, mivel eleve nem fenntartható energiatermelési mód. (1) Nukleáris energia helyett megújuló energiába kell beruháznia az országnak.”

Több tanulmány, köztük a Greenpeace Progresszív Energia[Forradalom] című tanulmánya is bizonyítja, hogy az elöregedő és veszélyes paksi blokkok lépcsőzetes leállításával, új atomerőmű nélkül, és a fosszilis áramtermelés nagy részének kivezetésével együtt is biztosítható a lakosság biztonságos és költséghatékony áramellátása. Ha kihasználjuk a hazai megújuló energiásban és az energiahatékonyságban és energiatakarékosságban rejlő lehetőségeket, mindez rengeteg új, zöld munkahely teremtésével megvalósítható.

A Greenpeace határozottan ellenzi, hogy kiemelt fontosságú beruházássá minősítették az új paksi blokkokat. Egy atomenergetikai projektnél a körültekintésre, biztosítékokra és teljes átláthatóságra van leginkább szükség. Ezzel szemben a kiemelt beruházássá minősítés az ellenkezőjét rögzíti: gyorsított ütemben, kevéssé átgondolt módon és társadalmi kontroll nélkül valósíthatják majd meg a terveket.

Rohonyi hozzátette: „Két dolog a fukusimai atomkatasztrófa óta biztosabb, mint valaha: egyrészt nincs biztonságos atomenergia, másrészt még akár egy nemzeti áramtermelésben nagy szerepet játszó atomerőmű is már rövid távon kiváltható. A kormány nukleáris tervei élesen szemben állnak Magyarország környezeti és a magyar állampolgárok alapvető érdekeivel és a nemzetközi trenddel.”

(1) Ahogy azt többek között egy osztrák kormányzati nukleáris szakértői tanulmány is kifejti, lásd 243-257.old, illetve pl.: „...A good deal of the lacking sustainability of nuclear industry lies in the fac that its regulatory need is met exclusively by national legislation without serious institutionalized international control or control by the European Communities, so as if the consequences of nuclear accidents would stop at national frontiers.”
és. „12.8 Conclusions This analysis based on several key documents beyond any doubt shows that electricity production by nuclear power plants is in clear and indisputable conflict with the principles of sustainability. ...The inevitable dilemma of the regulatory deficit of nuclear industry is topped by the fact, that roughly 60 years after the first nuclear power stations were put into operation there still is no solution for the problem of permanently repositing nuclear waste. Its time dimension of more than one million years ultimately proves the inherent incompatibility of the production of electricity by nuclear power with the principles of sustainability.”

Kategóriák
Címkék