Plastika nam je preplavila svakodnevicu. Zbog svojih svojstava (savitljivosti, trajnosti, lakoće) i niske cijene u samo nekoliko desetljeća postala je sveprisutna i ima je u svim predmetima i materijalima.

Plastika, osim toga, vjerno odražava sve prisutniju kulturu bacanja svega i svačega, budući da se veliki dio plastične ambalaže proizvodi za jednokratnu upotrebu.

Ako se plastičnim otpadom ne gospodari kako treba ili ga se baca, on će onečistiti okoliš, a veliki će dio prije ili kasnije vodotokovima dospjeti u more. Kako nezaustavljivo raste proizvodnja plastike, tako i njezina prisutnost u svjetskim morima postaje sve veći problem. U proteklih 50 godina, a pogotovo u zadnjih par desetljeća proizvodnja plastike u svijetu otišla je nebu pod oblake. Samo od 2002. do 2013. skočila je gotovo 50%, tj. s 204 na 299 milijuna tona. Procjenjuje se da bi do 2020. ova brojka mogla dosegnuti 500 milijuna tona na godinu1, što odgovara deveterostrukom povećanju u odnosu na razine iz 1980.

Svrha je ove Greenpeaceove kampanje ukazati na problem plastike u Europi i europskim morima te zahtijevati rješenje ovog ozbiljnog problema i dovesti do promjena u potrošnji plastike.

Više pročitajte u izvještaju u privitku:

Breme plastike za europski okoliš