Zagreb, 30. travnja 2022.  – Aktivisti Greenpeacea jutros su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu istaknuli transparent “Fosilna goriva ubijaju ljude i klimu”. Time su htjeli ukazati na povezanost fosilnih goriva i financiranja rata u Ukrajini, kao i na štetu koju nafta, ugljen i fosilni plin čine u raspirivanju klimatske krize. Istovremeno su građani potpisivali peticiju europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative – ECI) kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezana s njima. ECI je poseban oblik peticije koji obvezuje Europsku komisiju da je razmotri ako se prikupi dovoljan broj potpisa. 

“Blještavim reklamama na kojima vidimo sretnu djecu, zasađene šume i očišćene plaže, kao i sponzorstvima različitih sportskih, ekoloških, kulturnih i umjetničkih događaja i institucija, fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke kupuju društveno odobravanje i politički utjecaj. Oni su im potrebni za blokiranje stvarne klimatske akcije. Takvu propagandu treba zabraniti, kao što je zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda! Njihove zelene laži moraju biti zaustavljene!” izjavila je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Europskoj građanskoj inicijativi “Zabranimo promidžbu fosilnih goriva i sponzorstva povezana s fosilnim gorivima” građani i građanke mogu se pridružiti potpisom na peticiju na štandu Greenpeacea danas na Trgu bana Jelačića do 16 sati ili potpisom na online verziju peticije.

Dugoročno rješenje i za ratnu i za klimatsku krizu je u odlučnom „ne“ svim fosilnim gorivima, bez obzira otkud dolaze, i okretanju obnovljivim izvorima energije. Hrvatska za to ima goleme potencijale, pogotovo kad je riječ o energiji sunca.

“Ako želimo postići stvarnu energetsku neovisnost, Vlada mora odustati od fosilnih goriva i konačno otkriti sunce u 21. stoljeću te započeti masovna ulaganja u obnovljive izvore energije”, zaključila je Andrić.