Zagreb, 20. travnja 2023. – Početkom veljače Greenpeace je gradonačelnicima Rijeke i Zagreba i njihovim suradnicima uputio dopise kojima ih poziva da što prije prekinu štetnu praksu prikazivanja fosilnog plina u pozitivnom kontekstu. Naime, već dugi niz godina autobusi gradskog prijevoza u Zagrebu i Rijeci nose natpise poput: “Štitimo okoliš! Vozimo na prirodni plin!”, odnosno “Vozim na plin, prema prirodi sam pristojan i fin!”.

© Greenpeace / Branka Keser

U svom apelu, Greenpeace upozorava da je, poput ugljena i nafte, plin fosilno gorivo te kao takvo ima poguban utjecaj na klimu. “Svjedoci smo sve češćeg i sve goreg utjecaja klimatskih promjena na naše krajeve, uključujući i u gradovima poput Zagreba i Rijeke, te je stoga neprihvatljivo nastavljati dosadašnju praksu da se bilo koje od fosilnih goriva, glavnih krivaca za aktualnu klimatsku krizu, prikazuje u pozitivnom svjetlu.” – izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj i dodala: “Čekali smo odgovor više od dva mjeseca, ponavljali upite telefonski, pa nakon što nismo dobili odgovor, sada se gradovima Zagrebu i Rijeci obraćamo s istim zahtjevom i putem medija.”

© Greenpeace / Matej Čelar

U Greenpeaceu podsjećaju da je metan, koji čini najveći dio fosilnog plina, čak 84 puta snažniji staklenički plin od ugljičnog dioksida, promatrano u razdoblju od 20 godina.

“Fosilni plin u EU moramo izbaciti iz upotrebe najkasnije do 2035. godine, želimo li na odgovoran i pravedan način zauzdati globalno zagrijavanje i zadržati ga unutar porasta temperature od 1.5 stupnja. Važan korak na tom putu je i prestanak reklamiranja i lažnog prikazivanja tog štetnog proizvoda, slično kao što je davno učinjeno s cigaretama i pušenjem. Stoga pozivamo gradove Zagreb i Rijeku da i na ovaj način daju doprinos borbi protiv klimatskih promjena, glavnog izazova našeg vremena, kako u Hrvatskoj i Europi tako i u svijetu”, zaključuje Andrić.