Opatija, 10. svibnja 2023. – Aktivisti Greenpeacea iz osam zemalja prekinuli su jutros 38. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin, na kojem sudjeluje i ministar Davor Filipović. “Plinski profit ubija klimu”, “Ne novim plinskim projektima” i “Jadransko sunce, ne fosilni plin”, neke su od poruka koje su istaknuli aktivisti, prosvjedujući protiv najava i planova za nova ulaganja u plinske projekte i infrastrukturu.

© Greenpeace / Mario Borščak

“Plin je fosilno gorivo i njegova daljnja povećana upotreba vodi u još gore stanje klimatskih promjena. Ovakvi skupovi i njihova državna pokroviteljstva pokazuju da premijer Plenković i ministar Filipović ne misle ozbiljno kada govore o borbi protiv klimatskih promjena i njihovih sve težih posljedica u vidu poplava, suša, požara i poljoprivrednih šteta. U stvarnosti vidimo da se najveći projekti guraju u pravcu cementiranja i pogoršavanja tog stanja, s obzirom na najave i planove za nova državna ulaganja u projekte fosilne plinske infrastrukture,” istaknula je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

© Greenpeace / Bojan Haron Markičević

Nedavni izvještaj Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC) ukazao je na alarmantnu klimatsku stvarnost, naglasivši da moramo prepoloviti globalne ugljične emisije do 2030. Istovremeno, usred energetske krize, fosilna industrija ostvaruje rekordne profite. 

© Greenpeace / Bojan Haron Markičević

Novi izvještaj Greenpeacea pokazuje kako su plinske korporacije iskoristile rusku agresiju na Ukrajinu da masno profitiraju na uvozu ukapljenog plina, uz dugoročno vezivanje Europske unije za nepotrebne fosilne projekte poput novih odnosno povećanih kapaciteta uvoznih LNG terminala, dugogodišnjih ugovora i slično. Naime, plinski lobiji naglo su promijenili ploču i s tepanja plinu da je “tranzicijsko gorivo” zaigrali na kartu “energetske sigurnosti”, cinično iskoristivši priliku da gurnu vlade u masovna i neplanirana ulaganja u novu plinsku infrastrukturu. Takvi ugovori znače desetljeća eksploatacije i korištenja plina, uz ozbiljne posljedice za okoliš i za klimu. 

© Greenpeace / Mario Borščak


“Fosilni plin u EU moramo izbaciti iz upotrebe najkasnije do 2035. godine. Jedina i prava energetska sigurnost i neovisnost je u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. U Hrvatskoj za to imamo izvanredne potencijale, pogotovo za korištenje energije sunca u čemu smo po potencijalu u samom europskom vrhu, a po korištenju na dnu. Ostavimo plin tamo gdje mu je i mjesto – pod zemljom. Zato poručujemo ministru Filipoviću: jadransko sunce, a ne fosilni plin!”, zaključila je Andrić.

© Greenpeace / Mario Borščak
  1. Izvještaj Who Profits From War: How Gas Corporations Capitalise from War in Ukraine 
  2. Dioničari pet vodećih svjetskih naftnih i plinskih kompanija ostvarili su rekordnu dobit od 192 milijarde eura (209 milijardi dolara) – Izvještaj Who Profits From War