Ministru vanjskih i europskih poslova, g. Gordanu Grliću Radmanu, poslali smo dopis uoči petog i konačnog kruga pregovora za Sporazum o svjetskim morima zakazanog za 20. veljače do 3. ožujka.  To je ujedno i posljednja prilika vladama da stvore mreže morskih rezervata koje će pokriti najmanje 30% svjetskih mora do 2030.  Uz dopis smo priložili i detaljan Greenpeaceov briefing s preporukama vladama kako uspješno okončati pregovore o Sporazumu.

Istaknuli smo da usprkos značajnom napretku postignutom na posljednjim sjednicama, vlade još uvijek nisu uspjele privesti pregovore kraju, mahom zbog toga što nije postignut pravovremen i primjeren dogovor o ključnim pitanjima poput raspodjele financiranja te pristupa morskim resursima i koristima koje iz toga proizlaze. Tu su i  nejasnoće oko uvjeta o kojima se pregovara. Međutim, dogovor je sad nadohvat ruke i ne smije ga se dalje odgađati.

Ministra smo podsjetili da je Hrvatska članica  Koalicije velikih ambicija, te da kao takva mora nastaviti diplomatske napore prema postizanju političkog dogovora o neriješenim pitanjima uoči finalnog zasjedanja međuvladine konferencije. Zato delegaciji u New Yorku treba dati jasne političke smjernice za zaključenje Sporazuma i osiguranje najboljeg mogućeg ishoda za oceane i za ljude.

Izrazili smo vjeru da će RH stati na stranu zaštite oceana te ravnomjernog i pravednog pristupa morskim resursima i raspodjele koristi time što će podržati istinsku promjenu kroz Sporazum i zaustaviti neodrživu praksu koja je dovela do aktualne krize u oceanima i morima. Time bi se trebali stvoriti preduvjeti za učinkovito upravljanje zaštićenim morskim područjima, koje više neće ovisiti o organizacijama koje su, podsjećamo, i dovele život u moru na rub propasti.

© Stephanie Keith_ Greenpeace

Za kraj, ne zaboravite da se možete pridružiti peticiji za zaštitu oceana koju je potpisalo više od pet milijuna ljudi:  act.gp/ZastitimoOceane