U proteklih mjesec dana dogodilo se nešto nevjerojatno. Oživjela su plastična čudovišta diljem svijeta, ustala iz prljavih deponija, prešla planine otpada i preplivala mora, rijeke i jezera, izašla na obalu i prevalila golem i naporan put ne bi li se vratila tamo otkud su i došla.

Foto: Ex-Press
Aktivisti Greenpeacea su 16. travnja 2019. dostavili 20 metara dugačko čudovište napravljeno od plastične ambalaže Nestléovih proizvoda pred globalno sjedište tvrtke u Švicarskoj.

Pa otkud dolaze sva ta plastična čudovišta? Iz Nestléa. Nestlé i druge multinacionalne korporacije proizvode ogromne količine jednokratne plastike za pakiranje svojih proizvoda. Kao što već znamo, plastika uništava zajednice, onečišćuje okoliš i ugrožava život morskim bićima diljem svijeta. Samo prošle godine Nestlé je za pakiranje uporabio 1,7 milijuna tona plastike. I jedino što su poduzeli po tom pitanju jest da pobijaju te brojke, no ne i jednostavnu činjenicu da je Nestlé prošle godine proizveo više plastike nego prethodne.

Tome treba stati na kraj. Sad kada se kompanije moraju hitno posvetiti smanjenju ukupne proizvodnje plastike, Nestlé je nastavlja povećavati, a pritom zabrinute potrošače i medije zbunjuje pričama o reciklaži i sitnim naporima koje poduzima oko iskorištavanja reciklirane plastike, a koji su kap u moru onoga što je potrebno da se postigne i najmanji pomak u smanjenju upravo suludih količina plastike koje Nestlé upucava u naš planet. Štoviše, Nestlé je proglašen jednim od najgorih onečišćivača plastikom u 2018. na temelju podataka prikupljenih u akcijama čišćenja i analiza plastičnog otpada po robnim markama.

Stoga su se plastična čudovišta probudila i odlučila vratiti kući u Nestlé. Tako se ogromno, 20 metara dugačko plastično čudovište od Nestléova plastičnog otpada krajem ožujka pojavilo u Nizozemskoj. Odande se brodom zaputilo prema Švicarskoj, zaustavivši se usput u nekim europskim gradovima uz rijeku Rajnu ploveći kroz Njemačku i Francusku.


Dana 24. ožujka 2019. Greenpeaceov brod Beluga II i još jedan brod koji je prevozio ogromno plastično čudovište krenuli su na put iz Nijmegena u Nizozemskoj.


30. ožujka 2019. plastično je čudovište zastalo u Kölnu.

10. travnja 2019. aktivisti organizacije Break Free From Plastic (Oslobodimo se plastike) isporučili su čudovišnu plastičnu zmiju Nestléovom sjedištu na Filipinima zajedno s “računom stanovnika Filipina”. Na računu su navedeni troškovi uzrokovani štetama nastalim zbog Nestléove jednokratne plastične ambalaže: od ugrožavanja zdravlja ljudi, onečišćenja okoliša, smrti u životinjskom svijetu, štetnih utjecaja na životni standard i poslovanje do emisija stakleničkih plinova i problema s gospodarenjem otpadom.

Accompanied by a serpent-like plastic monster, environmental activists display placards as they troop to Nestle’s Philippine headquarters in Manila, Philippines demanding accountability for their role in abetting the country’s plastic pollution crisis on Wednesday. April 10, 2019. Nestle was named one of the worst plastic polluters after cleanups of plastic waste around the world in 2018.
10. travnja 2019. aktivisti pokreta #BreakFreeFromPlastic isporučili su čudovišnu plastičnu zmiju u filipinsko sjedište Nestléa u gradu Makatiju.

Sljedećeg dana, 11. travnja 2019., Greenpeaceovi aktivisti upali su na godišnju glavnu skupštinu Nestléa sa zahtjevom da kompanija prestane koristiti jednokratnu plastiku i odmah počne ulagati u alternativne oblike pakiranja koji se mogu koristiti višekratno. A onda su se 16. travnja 2019. plastična čudovišta u pratnji Greenpeaceovih aktivista stala pojavljivati pred uredima Nestléa diljem svijeta.


Plastično čudovište viđeno u Nairobiju, Keniji, 16. travnja 2019. Na društvenim je mrežama u zemlji hashtag #plasticmonster odmah dobio na popularnosti.


Istoga dana, talijanski aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su ispred tvornice San Pellegrina, jedne od najvećih u vlasništvu Nestléa

Foto: Ex-Press
Ogromno plastično čudovište se napokon vratilo kući u globalno sjedište Nestléa u Švicarskoj, 16. travnja 2019.


Aktivisti su također posjetili Nestléov slovenski ured u Ljubljani te pritom isporučili probrani plastični otpad Nestléovih robnih marki koji su prikupili podržavatelji Greenpeacea.

Greenpeace activists joined a 15-foot tall monster in a visit to Nestlé’s headquarters in Arlington, Virginia delivering Nestlé plastic pollution gathered from streets, rivers, and beaches across the country and demanding that Nestlé take responsibility for the over 1.5 million metric tons of single-use plastic it produces annually. “It’s time for Nestlé to end its reliance on single-use plastics and move toward systems of reuse,” said Greenpeace Plastics Campaigner Kate Melges, who helped return the plastics to the company. “Nestlé has created a monster by producing endless quantities of throwaway plastics that persist in our environment for lifetimes. It’s time for the company to own its mess and stop pushing false solutions that will never solve this crisis.”
U Sjedinjenim Državama, aktivisti Greenpeacea plastično su čudovište isporučili Nestléovom sjedištu u Arlingtonu u saveznoj državi Virginia. Čudovište je povratilo Nestléov plastični otpad prikupljen po ulicama, rijekama i plažama diljem zemlje.


Istoga tog 16. travnja 2019. kanadski aktivisti Greenpeacea isporučili su čudovište od Nestléove plastične ambalaže Nestléovoj tvornici u Torontu.


Aktivisti Greenpeacea su istoga dana u sjedište Nestléa u Varšavi (Poljska) dostavili 350 kg plastičnog otpada, što odgovara količini koju Nestlé proizvede u samo 5 sekundi. Poruka koju su istaknuli glasila je: “Nestlé, je li ovo tvoje?” i još: “Dosta nam je tvoje plastike”.

No plastična čudovišta nisu stala na tome! 22. travnja 2019. još su se dva nova dokopala svojeg doma u Nestléovim uredima u Maleziji i Meksiku.


Greenpeaceovi aktivisti pojavili su se pred Nestléovim uredom u Maleziji na Dan planeta Zemlje sa zahtjevom da kompanija prestane koristiti jednokratnu plastiku.


Istoga dana, 22. travnja, Greenpeaceovi aktivisti stigli su u korporacijsko sjedište Nestléa u Mexico Cityju s čudovišnom pticom koja svoje mlade hrani plastičnim otpadom.

Nevjerojatno, zar ne? Makar i nisu stvarna, ova plastična čudovišta ukazuju na vrlo ozbiljnu krizu, tj. na vrlo stvarnu prijetnju mnogim zajednicama, osobito onima u jugoistočnoj Aziji, preplavljenima plastičnim otpadom iz cijelog svijeta. I ti možeš pomoći: Traži od Nestléa da prestane onečišćavati naš planet jednokratnom plastikom i podijeli s drugima naš video. Osim toga, i sam(a) možeš izraditi plastično čudovište i dati do znanja Nestléu i drugim velikim kompanijama da im je krajnje vrijeme da se oslobode plastike. #BreakFreeFromPlastic!

Autorica: Jan Fela, Greenpeace (kampanja Plastic-Free Future).