Kaos na tržištu plina prouzročio je drastično povećanje cijene plina. No njegova je stvarna cijena puno strašnija i vrijeme je da počnemo djelovati.

Svijet je definitivno progledao po pitanju opasnosti nafte i ugljena, no njihov jednako prljavi rođak, fosilni plin, nekako uspješno izbjegava takvu reputaciju. Nastojanja plinske industrije da „prirodni plin“ (kako ga zovu) prikaže povoljnim za klimu stvaraju ozbiljan rizik od skretanja pozornosti sa stvarnih i hitnih klimatskih mjera.

Fosilni plin nije rješenje za klimatsku krizu, nego dio problema.

Plin nije obnovljiv ni zelen, on je fosilno gorivo

Fosilni plin fosilno je gorivo, to je nedvojbeno. To ga čini važnim faktorom u raspirivanju klimatske krize. Znaš li da je 2019. fosilni plin bio odgovoran za emisije od 7,62 milijarde tona ugljikovog dioksida, što čini 21% svih emisija CO2 (36,44 milijarde tona)? [1] Plin je u EU-u već prestigao ugljen u godišnjim emisijama CO2. [2] Toliko o zelenoj reputaciji, zar ne?

Emisije CO2 nisu jedini problem fosilnog plina 

Više od 80% fosilnog plina čini metan, a curenje metana otkriveno je tijekom cijelog životnog ciklusa plina. Nažalost, metan je još snažniji staklenički plin od CO2. U razdoblju od 20 godina u atmosferi metan ima 84 puta veći potencijal globalnog zagrijavanja od CO2, a 28 puta u razdoblju od 100 godina. Moramo li napomenuti da je upravo razdoblje od 20 godina ključno? Što učinimo u ovom desetljeću odredit će našu budućnost.

Natural Gas Flares in Alaska. © Greenpeace / Robert Visser
© Greenpeace / Robert Visser

Prljavi životni ciklus plina 

Sagorijevanjem plina nastaje ugljični dioksid, ali to nije jedino što zabrinjava. Druge faze njegovog životnog ciklusa, kao što su ekstrakcija i prijevoz, odgovorne su za tzv. fugitivne emisije metana.

‘Fugitivne emisije’ predstavljaju nenamjerno curenje plina tijekom postupaka ekstrakcije (npr. frakiranje) i prijevoza (npr. to se može dogoditi kad plin putuje loše održavanim cijevima).

Da ne govorimo o tome da su metode ekstrakcije fosilnog plina kao što je hidrauličko frakiranje posebno opasne za okoliš i ljude. Budući da zagađuje zemlju, taj postupak može kontaminirati površinske i podzemne vode, a ona može ući u naš sustav opskrbe vodom. To može uzrokovati lokalne okolišne katastrofe i zdravstvene probleme kod velikog broja ljudi.Postupno ukidanje ugljena znači da se međunarodna pozornost sve više usmjerava na sljedeće fosilno gorivo – „prirodni“ plin. Iako velik broj ljudi podržava zamjenu drugih fosilnih goriva fosilnim plinom, postoji „kvaka“ – tvrdnja industrije da je „plin tranzicijsko gorivo za ostvarenje klimatskih ciljeva“ u najboljem je slučaju mit, a u najgorem laž. Odbijamo i oštro se protivimo bilo kakvom dodatnom globalnom rastu te novim ulaganjima u potrošnju ili proizvodnju fosilnog plina jer je protivno klimatskom cilju od 1,5 °C.


[1] https://ourworldindata.org/emissions-by-fuel

[2] https://ourworldindata.org/grapher/per-capita-co2-by-fuel?country=Europe~OWID_WRL~Europe+%28excl.+EU-27%29

Potpiši!