15.7.2021. Sabor je usvojio Zakon o gospodarenju otpadom u kojem se nalazi i zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje koja stupa na snagu 1.1.2022.

Zabrana laganih plastičnih vrećica rezultat je vašeg i našeg pritiska te peticije koju je potpisalo više od 65.000 ljudi.

Ovaj Zakon napokon donosi i zabranu nekih jednokratnih plastičnih predmeta, koja proizlazi iz Direktive EU o jednokratnoj plastici. Odmah se zabranjuju plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika!


Napokon dolazi vrijeme ozbiljnijeg suočavanja s rastućim problemom onečišćenja okoliša plastikom. Iako nas ove vijesti raduju, ne raduje nas manjak ambicioznosti kad su u pitanju neke druge odredbe – još puno toga može se i mora napraviti da bismo se suočili s najezdom plastike. Neki od nužnih sljedećih koraka za koje se zalažemo su proširenje zabrane i na vrlo lagane plastične vrećice i postavljanje konkretnog cilja smanjenja potrošnje za one jednokratne plastične proizvode koji će ostati na tržištu. I najvažnije – prijelaz na višekratnu upotrebu i sustave za ponovno punjenje, a ne puka zamjena plastike drugim materijalima za jednokratnu upotrebu, poput papira, bioplastike i sl.