Plastični otpad uništava svijet. Onečišćenje plastikom preplavilo je naš planet, ugrožava zdravlje ljudi, doprinosi društvenoj nepravdi, uništava bioraznolikost i raspiruje klimatsku krizu.

Plastika nije ništa drugo nego prikriveno fosilno gorivo

Činjenica je da se 99% plastike izrađuje iz nafte i plina, a velike naftne kompanije poput Exxonmobila pridonose rastućoj proizvodnji plastike iz godine u godinu. Prema novom istraživanju, uporaba plastike u zemljama skupine G20 će se gotovo udvostručiti do 2050. Bude li se išlo na ruku industriji, proizvodnja plastike će se udvostručiti i mnogo ranije.

Plastika u svakoj fazi svog životnog ciklusa ugrožava egzistenciju i klimu. Osim toga, plastika u svakoj fazi svog životnog ciklusa ugrožava ljudsko zdravlje štetnim kemijskim spojevima koji se otpuštaju tijekom ekstrakcije sirovine i proizvodnje, izlaganjem kemijskim aditivima tijekom uporabe te onečišćenjem okoliša i hrane kao posljedice njezina ulaska u tokove otpada.

Usprkos svim tim činjenicama, velike naftne kompanije u dosluhu s velikim robnim markama poput Unilevera, Nestléa i Coca-Cole nastavljaju nuditi lažna rješenja i poticati uporabu jednokratne plastike, dajući prednost „jednostavnosti” uporabe i korporacijskoj dobiti, dok cijenu plaćaju naše zajednice.  

Uvala na otoku Mljetu. Autorica fotografije: Sunčana More

Globalni sporazum o plastici jedinstvena je prilika

Dobra je vijest da imamo jedinstvenu priliku okončati plastikom izazvanu krizu. Pregovori za Globalni sporazum o plastici započeli su 2022. i do 2024. imamo priliku pobrinuti se da bude beskompromisan i ambiciozan. 

Da okončamo plastičnu i klimatsku krizu, potreban nam je Globalni sporazum o plastici koji će:

  • okončati onečišćenje plastikom u svakoj fazi životnog ciklusa radi zaštite okoliša i ljudskog zdravlja,
  • ograničiti i postupno smanjivati proizvodnju plastike, što obuhvaća i postupno ukidanje proizvodnje nove plastike,
  • osigurati pravedan i inkluzivan prelazak na gospodarstvo niske emisije ugljika, bez otpada, bez toksičnih tvari i temeljen na višekratnoj uporabi,
  • imati čvrsto polazište u ljudskim pravima kako bi se smanjile nejednakosti među ljudima, stavilo zdravlje ljudi na prvo mjesto, zaštitio okoliš, donijela pravda zajednicama koje su plastikom najviše pogođene i zaštitili njihovi interesi.

Zajedno s našim saveznicima i pristašama zahtijevamo sporazum koji će osigurati da nafta i plin za proizvodnju plastike ostanu pod zemljom te zaustaviti velike onečišćivače u mahnitoj proizvodnji plastike. Sporazum koji ne uspije drastično smanjiti proizvodnju i uporabu plastike neće riješiti podivljalu plastičnu krizu koja već sad razorno djeluje na ljude i naš planet.

Djelotvoran Globalni sporazum o plastici znači budućnost bez jednokratne plastike u hrani i piću, u zraku koji udišemo i u prirodi te stvara preduvjete za zdrav okoliš budućim generacijama.

Očekujemo da će petrokemijska industrija, korporacije i pojedine vlade pokušati razvodniti Globalni sporazum o plastici, i upravo tu počinje stvarna borba.

Zajedno sa svojim pristašama i partnerima pokazat ćemo kako jedan nezaustavljivi svjetski pokret može ostvariti ambiciozan Globalni sporazum o plastici koji će zatvoriti slavinu plastici i konačno privesti koncu plastično doba – za dobrobit našeg zdravlja, zajednica, klime i planeta. 

Graham Forbes vodi Greenpeaceovu globalnu kampanju protiv plastike u SAD-u.