For kort tid siden forlod fire klimaaktivister Greenpeace-sejlskibet Rainbow Warrior, der lige nu befinder sig ved det olieproducerende Dan-felt i den danske del af Nordsøen. 

De fire begav sig derefter ud på en udfordrende 500 meter lang svømmetur med kurs mod olieplatformen Dan Bravo, der ligger cirka 210 km vest for Esbjerg. Det var her, den første dråbe olie blev hevet op af den danske undergrund i 1972, og herfra kræver aktivisterne nu, at afviklingen sættes i gang. Først med et stop for ny oliejagt, siden med den hurtigst mulige udfasning af produktionen og en storstilet udbygning af havvind.

Netop beslutningen om, hvorvidt der skal gives tilladelse til ny olie- og gasefterforskning i Nordsøen, i form af den såkaldte 8. udbudsrunde, har regeringen udskudt i over et år, og nu har aktivisterne mistet tålmodigheden.

“Jeg svømmer i dag for at vise politikerne, at jeg og mange andre ikke mener, Danmark kan sole sig i at være et grønt foregangsland, hvis vi ikke er modige nok til vise vejen og stoppe med at lede efter nye fossile brændsler”, siger Ida Marie Olsen, der er 21 år og en af de fire aktivister, der deltager i aktionen.

”Det burde være så ligetil at træffe den her beslutning, men det er ikke sket endnu, og derfor er jeg taget herud som repræsentant for de mange danskere, der på grund af corona ikke kan gå i gaderne. Vi er mange, der er klar til at begynde vejen væk fra olie, og som forventer, at politikerne lægger en plan med det samme”, fortsætter hun.

De fire aktivister håber, at de ved at skubbe deres egne grænser og svømme til en olieplatform hundredvis af kilometer fra land, vil inspirere regeringen og politikerne til også at vise det mod, det kræver, at sætte foden ned overfor olieselskaberne. De håber også, at den kan sætte et tiltrængt spot på den olie- og gasproduktion, som finder sted på de 55 platforme i den danske del af Nordsøen, og som gør Danmark til en af EU’s største producenter.

Svømmerne er de eneste, der kan komme tættere end 500 meter på Dan Bravo-platformen, der ligesom alle andre danske platforme er omgivet af en eksklusionszone, der forbyder fartøjer at nærme sig.

Med sig har de det fornødne udstyr og forsyninger til flere dage. De har også to smartphones i godkendte sikkerhedsbokse, så de kan kommunikere med omverdenen live fra aktionen.

Svømmeturen blev sendt live på Facebook: https://act.gp/fossilsorfuture 

Billeder og video bliver hurtigst muligt tilgængelige her: https://media.greenpeace.org/collection/27MDHUDE0KI

For at sikre sig mod coronasmitte er aktivisterne og alle om bord på Rainbow Warrior testet negative og har været i mindst 7 dages isolation. Aktivisterne har været på en lokation ved Limfjorden, hvor de har trænet til svømmeturen.

”Danmark har lige nu en enestående chance for at gå fra at være en del af problemet til at blive en del af løsningen. Ved at sige nej til ny oliejagt kan et af verdens rigeste lande sende et kraftigt signal til omverdenen om, at vi tager Parisaftalen alvorligt og respekterer klimavidenskaben”, siger projektleder Sune Scheller, der følger aktivisterne fra Rainbow Warrior.

“Verdens lande har allerede i dag planer om at producere langt flere fossile brændsler, end hvad der er foreneligt med vores klimaløfter. Det giver ingen mening, hvis regeringen siger ja til at forlænge oliejagten til i hvert fald 2056, når hele verden skal være CO2-neutral i 2050”.

Sune Scheller understreger, at ovenstående for Greenpeace er de afgørende og åbenlyse argumenter for at aflyse oliejagten. Men hvis man dykker ned i økonomien og risikoen for at skubbe produktionen til udlandet, finder man kun endnu flere gode grunde:

”Der er absolut ingen garanti for, at olieproduktionen i Nordsøen om flere årtier vil gavne statskassen. Tidligere oliekriser og senest Covid-19 har vist os, at olieprisen er umulig at forudsige og kan svinge voldsomt. Oveni kommer det faktum at verden bevæger sig væk fra fossile brændsler. Hvis olien i fremtiden ikke er en god forretning, så kommer skatteyderne til at betale, fordi staten i Danmark er medejer af olien i Nordsøen.”

På trods af, hvad oliebranchen og andre hævder, så vil et dansk stop også entydigt have en positiv effekt på det globale udslip. Det er blandt andre de økonomiske vismænd ”ikke et øjeblik i tvivl om”.

Kontakt:

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Danmark, tlf. 26113951

For kontakt til aktivister og talspersoner, der er ombord på Rainbow Warrior: Presse- og kommunikationsansvarlig i Greenpeace Danmark, Emma Oehlenschläger, tlf. 33376399


Noter:  

Billeder og video fra aktionen er tilgængelige her: https://media.greenpeace.org/collection/27MDHUDE0KI