Det Internationale Energiagentur (IEA) har netop udgivet rapporten The Oil and Gas Industry in Net Zero Transitions. Her følger kommentarer fra Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace Danmark:

“IEA-rapporten i dag er entydig: Olie- og gasproducenterne må vælge, om de vil fortsætte med at forværre klimakrisen, eller om de vil skifte til vedvarende energi og blive en del af løsningen. Den politiske konklusion, som alle statsledere på vej til COP28 må drage af denne rapport, er klar: Det er ikke for sent. Men det er dem eller os. Det er fossilindustrien eller alle os andre. Enten stopper vi dem nu og forpligter dem til at betale for de tab og skader, de har forvoldt, eller også forlænger vi status quo, til trods for at det vil slå millioner af mennesker ihjel, smadre vores natur, klima og så meget andet, vi elsker i denne verden, og gøre store dele af kloden ubeboelig. Valget burde virkelig, virkelig ikke være så svært.”

“Hvis vi havde noget som helst historisk bevis for, at fossilindustrien lyttede til videnskaben, til de internationale institutioner, til befolkningernes ønsker, ville disse opfordringer fra IEA henvendt til industrien selv være guld værd. Rapporten fortæller industrien, hvad den skal gøre for at gøre sine forretninger kompatible med Parisaftalen. Men aldrig nogensinde har industrien af egen vilje lyttet til fornuft eller fakta.”

“Konklusionerne om at stoppe de fossile investeringer og opskalere de grønne er jo langt fra nye eller overraskende, heller ikke for industrien selv. IEA siger, at fossilindustriens udledninger skal falde med 60 procent inden 2030, mens virkeligheden i dag er, at 96 procent af verdens olieselskaber lige nu er i gang med at lede efter NYT olie og gas. Ergo? Vi har desperat brug for politisk regulering af den fossile sektor. Omstillingen kommer ikke til at ske af sig selv. Derfor er det afgørende, at verden på COP28 lige om lidt beslutter, at vi må stoppe al fossil efterforskning øjeblikkeligt og komme i gang med at udfase olie, kul og gas. Her kan Danmark som forhandlingsleder og som medstifter af BOGA, det første diplomatiske initiativ der arbejder for et stop for ny olie og gas, spille en nøglerolle.”