Αναδρομή στο 2023

Όσα ζήσαμε, διεκδικήσαμε και καταφέραμε χάρη σε σένα

Το 2023 έχει χαραχτεί στη συλλογική μας μνήμη ως μια χρονιά που γνωρίσαμε την καταστροφή από πρώτο χέρι. Κανείς δεν θα ξεχάσει τους ακραίους καύσωνες, τις τεράστιες πυρκαγιές και τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας. Όμως, ούτε εμείς θα τα ξεχάσουμε: ήμασταν και είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τα προβλήματα, όσους τα προκαλούν, να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους και να πιέσουμε για τις λύσεις που μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε έναν βιώσιμο, δίκαιο και ειρηνικό πλανήτη για εμάς και κάθε μορφή ζωής. 

Μιλήσαμε με ανθρώπους που βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας, τοποθετηθήκαμε δημόσια για σημαντικά νομοσχέδια, κάναμε παρεμβάσεις και αποκαλύψεις, απαιτήσαμε νομοθεσίες, προσφύγαμε στη δικαιοσύνη, βοηθήσαμε στη διάδοση της ενεργειακής δημοκρατίας και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και γιορτάσαμε το γεγονός ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 1.000 ενεργειακές κοινότητες στη χώρα, ενώ άλλες 4.000 είναι σε φάση αδειοδότησης, ενωθήκαμε με όσους ζητούν ισότητα, ήμασταν στο πεδίο. Κάθε δράση μας γίνεται χάρη σε εσένα και μαζί, με δυνατή φωνή, συνεχίζουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.

Οι δράσεις μας

Σε μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή και διεκδικήσαμε για ακόμα μια φορά όσα μας αξίζουν.

Δώσαμε το παρών στη Θεσσαλία

Λίγες μέρες μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, πήγαμε στη Θεσσαλία και γίναμε μάρτυρες της καταστροφής: χωριά κατεστραμμένα, χωράφια, σοδειές, μελίσσια, σπίτια, υπάρχοντα και ζώα που χάθηκαν. Βοηθήσαμε τους κατοίκους, συζητήσαμε μαζί τους, και αναλάβαμε δράση. Καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναγέννηση του θεσσαλικού κάμπου και της αγροτικής παραγωγής σε αυτόν, οι οποίες σχετίζονται με τη διατροφή μας, το περιβάλλον, το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Απαιτήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο την ευημερία των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Storm Daniel Floods Relief in Larissa, Thessaly, Greece. © Nicoletta Zarifi / Greenpeace

Δημοφιλή Posts

“Μας έλεγαν ότι με το αέριο θα πάμε στο μέλλον. Εμείς πήγαμε στο μέλλον, κι από εκεί πήγαμε πιο πίσω από το παρελθόν. Αν…

Posted by Greenpeace Greece on Tuesday, October 3, 2023
View this post on Instagram

A post shared by Greenpeace Greece (@greenpeace_greece)

@greenpeacegreece Δημόσια συγκοινωνία left the chat 😶 #greenpeacegreece #greenpeace #fyp #fy #φοργιουπειτζ #ελληνικοτικτοκ #tiktokgreece ♬ original sound – Greenpeace Greece

Τι να περιμένουμε από το 2024

Η φετινή χρονιά θα είναι και αυτή γεμάτη εξελίξεις, γεμάτη δράσεις και αγώνα για περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη. Έχουμε πολλά να δούμε, πολλά για τα οποία θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες και πολλά να κερδίσουμε: δεσμεύσεις για την προστασία του 30% των θαλασσών μας, επικύρωση της Συνθήκης για τους Ωκεανούς, μια ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά που θα περιορίζει δραστικά τα πλαστικά μίας χρήσης, πόσιμο νερό παντού μέσω του “Ραντεβού στις Βρύσες”. Στα θέματα κλίματος και ενέργειας, ακύρωση των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα και των υποδομών αερίου, δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια μακριά από τα ορυκτά καύσιμα με σοβαρά βήματα στην αποθήκευση ενέργειας, προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, επείγοντα μέτρα για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και των ακραίων φαινομένων όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, ενεργούς πολίτες σε ενεργειακές κοινότητες. Και φυσικά, διεκδίκηση ενός άλλου συστήματος παραγωγής της τροφής μας με επίκεντρο τη βιώσιμη γεωργία που σέβεται το περιβάλλον, τους παραγωγούς και την υγεία μας. Μείνε μαζί μας και συνέχισε να μας υποστηρίζεις, γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Τι μπορείς να κάνεις